Ciasto cytrynowo-pomarańczowe, czyli doskonałe ciasto ucierane, które jesteście w stanie przygotować w zdecydowanie mniej niż 20 minut – wszystkie składniki ciasta wystarczy tylko “utrzeć”, a następnie umieścić je w piekarniku – ot, cały nasz wysiłek! :) To ucierane ciasto cytrynowe wzbogaciłem dodatkiem pomarańczy. Jest dzięki temu jednocześnie mocno aromatyczne, idealnie słodkie wilgotne i wyrazicie nasycone pysznym, naturalnym, cytrusowym aromatem. Doskonałe wręcz na długie popołudnie spędzone przy filiżance dobrej herbaty. Więcej moich przepisów desery i słodkości znajdziecie TUTAJ.
Ciasto cytrynowo-pomarańczowe
Składniki:
- masło 250 g
- cukier 250 g
- jajka 3 sztuki
- mąka pszenna 3 szklanki
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- cytryna 1,5 średniej wielkości
- pomarańcza 1,5 średniej wielkości
- aromat waniliowy kilka kropel
Wykonanie
- Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy razem z cukrem. Dodajemy jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dorzucamy otartą skórkę (ze wszystkich owoców) i dolewamy sok z połowy cytryny i połowy pomarańczy oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie najlepiej sprawdzić patyczkiem czy na pewno ciasto jest już gotowe. Odstawiamy na 3 minuty do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie wyciskamy sok z pozostałej cytryny i pomarańczy. Mieszamy go z dwoma łyżeczkami cukru pudru.Gotowe ciasto przekładamy na blat. Przy pomocy patyczka robimy w nim kilkanaście nakłuć i polewamy ówcześnie wyciśniętym sokiem z cytrusów zmieszanym z cukrem. Pokrywamy lukrem. Dodatkowo można ułożyć na cieście skarmelizowane pomarańcze.