Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Kanapki nie muszą być nudne! Poznaj sposoby na urozmaicenie śniadania

Kanapki nie muszą być nudne! Poznaj sposoby na urozmaicenie śniadania

Dla wielu z nas kanapki to sprawdzony posiłek, o którego przygotowanie jest łatwo bez straty czasu. Przeważnie jednak unikamy wielu składników i różnorodnych dodatków, przez co nasze domowe kanapki są po prostu nudne. Jak wydobyć z nich bogactwo smaku? Polecam zapoznać się tym tekstem.

Osoby, które nie lubią gotowania lub po prostu brakuje im czasu na przygotowywanie skomplikowanych lunchboxów, wybierają najczęściej kanapki. Czasami jednak wystarczy odrobina wysiłku, jak np. przygotowany wcześniej domowy ketchup, żeby stworzyć ciekawy sos, który wzbogaci smak.

Prosty pomysł sprawdzi się zawsze

Kanapki z założenia są proste, ale prostota może oznaczać zarówno nudę, jak i wyjątkowy smak, który przyprawi nas o ciarki skóry. Dlatego na początek zachęcamy do skorzystania z dodatków, które dodaj do znanych receptur. Zamiast tradycyjnej kanapki z szynką, przyrządź to tego smażoną cebulę albo dodaj odrobinę ketchupu. Aromat pomidorów sprawi, że podczas jedzenia poczujemy odświeżającą różnorodność. Cebula z kolei nada daniu ostrości. Jeśli jednak nie chcecie zionąć w pracy cebulą, wystarczy odpowiednio ją podsmażyć na patelni i zeszklić wodą. Nadal będzie pyszna, ale za to straci swoje właściwości zapachowe. Wbrew pozorom kanapki nie muszą być zawsze wytrawne. Próbowaliście kiedyś dodać do nich cukier albo cynamon? Przepis na smakowitą kanapkę z cynamonem jest nieskomplikowany. Wystarczy przyrządzić tosty, a jeśli nie mamy odpowiedniego sprzętu, podsmażyć pieczywo. Stanie się wtedy chrupkie i doskonale skomponuje się ze słodkimi przyprawami. Idealnym zwieńczeniem może być np. biały ser albo dodatek w postaci owoców. Odpowiednio zapakowane kanapki można nawet przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce bez utraty smaku i konsystencji.

Sos do kanapek, czyli eksplozja smaku z odrobiną ketchupu

Nawet najprostszą kanapkę bez zbędnych dodatków można wzbogacić o dodatkowe smaki. Przygotowany z kilku dostępnych składników zagęstnik będzie świetnym uzupełnieniem, który jednocześnie nie zmieni charakteru przekąski. Ze swojej strony polecam domowy ketchup. Słowo keczup jest tutaj trochę na wyrost, ponieważ sos z pomidorów najlepiej robić według własnych upodobań. W efekcie może być on zdominowany przez pomidory, ostry, słodki albo wręcz ziołowy. Sos powstaje na bazie pomidorów, ale nierzadko to od pozostałych czynników i składników zależy, jakiego smaku szukamy. Przepis na domowy ketchup nie jest trudny. Własne przetwory są niezwykle modne i receptur, jak przyrządzić keczup w słoikach nie brakuje. Do większości z nich wykorzystuje się ocet, jednak nie jest on konieczny, a jedynie pozwala, żeby sos mógł być przechowywany dłużej w piwnicy. Ważniejsze jest chociażby pozbycie się pestek z pomidorów. Wtedy keczup będzie jednolity i łatwiej rozsmarujemy go na kanapkach. Najlepszy keczup nie powinien wyglądać jak woda, a raczej gęsta maź, która nie zepsuje nam kanapki.
Jeżeli jednak nie czujesz się na siłach, aby robić własny ketchup albo brakuje ci czasu zawsze możesz kupić gotowy ketchup. Różne smaki sprawią, że na pewno dopasujesz coś do swoich upodobań.

Niedoceniany kurczak

Tworzenie kanapek zazwyczaj odbywa się z wykorzystaniem kilku prostych składników: wędliny, kilku warzyw i co najwyżej prostych przypraw. Tymczasem warto podejrzeć kilka kanapkowych zwyczajów zza granicy, żeby przekonać się o możliwościach skomponowania naprawdę różnorodnych kanapek. Weźmy za przykład kurczaka, którego w formie kanapek można spotkać w Stanach Zjednoczonych czy w osławionych pod względem kulinariów Włoszech. Nie chodzi nawet o cienkie plasterki wędzonego kurczaka, ale całe ćwiartki, które zgrabnie przyrządzone mogą stanowić świetną bazę kanapkową. Wykorzystanie drobiowego mięsa do kanapek polecam szczególnie dużym rodzinom, gdzie posiłki dla dzieci do szkoły powstają często w międzyczasie, w biegu, bez krzty kreatywności. Tymczasem wystarczy najpierw upiec mięso w piekarniku, a następnie podzielić je na porcje kanapkowe. W ten sposób możemy przyrządzić sporą liczbę kanapek dla wszystkich członków rodziny. W kanapkach z drobiem niezwykle ciekawe jest to, że smak mięsa świetnie komponuje się z innymi składnikami. Przede wszystkim można wtedy dowolnie dobrać warzywa. Pomidory, sałata, ogórek – wszystko będzie znakomicie do siebie pasować. Zamiast masła można użyć majonezu, co dodatkowo wzmocni intensywność dania. Jeśli kurczak, to również ketchup będzie stanowił świetne uzupełnienie.

Wartościowa ryba świetnym składnikiem kanapek

Zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych naszych codziennych kanapek, warto docenić ryby. Kanapki z wędzonym łososiem albo upieczoną wcześniej w piekarniku rybą, mogą zapewnić nam nie tylko niesamowitych doznań smakowych, ale co może ważniejsze, dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Ważne jednak, żeby nie przesadzać z ilością ryby w kanapce, gdyż jej aromat może zdominować wasz posiłek. Mniej wyraziste smakowo postaci ryby można wzbogacić przyprawami albo wspomnianymi wcześniej sosami. W przypadku ryb jednak na bok odstawimy ketchup, a skupimy się raczej na sosach na bazie ziół oraz jogurtu naturalnego. Jeśli masz taką możliwość, sos możesz przyrządzić w domu w osobnym pojemniku, aby tuż przed jedzeniem nałożyć go na kanapkę. Ta będzie smakować świeżo i jednocześnie będzie bardziej chrupka.

Wpis sponsorowany.
Podziel się przepisem:

Piotr Pałasz

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Poznajmy się!

🔥 Najnowsze przepisy:

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!