WPIS SPONSOROWANY
Wpis przygotowany we współpracy z marką sklephildegarda.pl.
Już od dawna znane są prozdrowotne właściwości orkiszu. Ten cenny rodzaj ziarna, który stanowi alternatywę dla pszenicy, jest szeroko omawiany w mediach, poradnikach i książkach. Także dietetycy zalecają go swoim pacjentom jako część zbilansowanej diety. Zdrowa żywność stała się popularna, a ludzie coraz bardziej zdają sobie sprawę, że to, co spożywamy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie.
W ostatnim czasie rośnie zainteresowanie orkiszem, zwłaszcza wśród rolników prowadzących uprawy ekologiczne. Ten gatunek zbóż ma mniejsze wymagania glebowe i klimatyczne niż tradycyjna pszenica, co sprawia, że jest bardziej odporny na czynniki zewnętrzne. Dlatego dobrze sprawdza się w uprawie na terenach górzystych i o ubogich glebach. Chociaż niższa wydajność i trudniejsze zbieranie spowodowały, że orkisz został wyparty z konwencjonalnych upraw, obecnie rosnąca popularność produktów pochodzących z rolnictwa ekologicznego oraz rosnąca świadomość konsumentów w zakresie wartości odżywczych sprawiają, że orkisz zyskuje ponownie dużą popularność.
Jakie właściwości ma mąka orkiszowa?
Mąka orkiszowa przypomina zwykłą, białą mąkę pod względem swoich właściwości. Produkty, które są wytwarzane z wykorzystaniem ziarna orkiszu jako głównego składnika, mają tendencję do posiadania gęstej i ciężkiej struktury, co nie zawsze jest pożądane w przypadku wypieków, takich jak ciasta biszkoptowe. To związane jest z większą zawartością glutenu w orkiszu.
Jak wszystko mąka orkiszowa ma również swoje wady, a są to:
- Wyższa cena w porównaniu do zwykłej mąki.
- Mniejsza dostępność na rynku.
Czy mąka orkiszowa jest zdrowa?
W porównaniu z mąką pszeniczną, mąka orkiszowa jest bogatsza w błonnik pokarmowy, składniki mineralne i witaminy. Obecność włókna pokarmowego, które występuje w różnych ilościach we wszystkich roślinach, w mące orkiszowej ma korzystny wpływ na organizm. Wpływa ono na uczucie sytości oraz reguluje perystaltykę jelit, co jest szczególnie pomocne w przypadku zaparć. Dodatkowo, błonnik spowalnia wchłanianie glukozy do krwi, co zmniejsza gwałtowne wzrosty poziomu cukru po posiłku. Wpływa również na zwiększenie wydalania kwasów tłuszczowych i cholesterolu, co przyczynia się do poprawy profilu lipidowego. Aby skorzystać z dobroczynnych właściwości błonnika, zaleca się wybieranie pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Przekonaj się sam o jej dobroczynnych właściwościach i zamów ją online pod tym linkiem: https://www.sklephildegarda.pl/pl/p/MAKA-ORKISZOWA-TYP-405-5kg/733
Zalety mąki orkiszowej obejmują:
- Obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
- Zapobieganie powstawaniu kamieni żółciowych.
- Wywoływanie uczucia sytości.
- Ułatwianie kontrolowania poziomu insuliny u osób z cukrzycą.
- Odpowiednia dla osób cierpiących na biegunkę lub po świeżo przeprowadzonej operacji.
- Charakterystyczny, delikatny smak o nutach orzechowych.
- Zawieranie zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Wykazywanie działania przeciwbakteryjnego.
- Wzmacnianie narządów zmysłów.
- Ochrona przed infekcjami bakteryjnymi.
Zastosowanie mąki orkiszowej
Mąka orkiszowa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale sprawdzi się jako podstawa do przygotowania naleśników, ciast i ciasteczek oraz innych wyrobów z mąki. Może być również stosowana jako zamiennik mąki pszennej do wypieku chleba, makaronu orkiszowego, ciast i podstawy do pizzy. W przypadku wypieku chleba lub innych produktów, gdzie pożądana jest odpowiednia objętość i delikatna struktura, zaleca się stosowanie mąki orkiszowej jako dodatku, a nie głównego składnika.Otręby lub zarodki orkiszowe mogą być dodawane do jogurtu naturalnego lub używane jako składnik domowych ciastek i batonów zbożowo-owocowych. W daniach głównych, jako alternatywę dla popularnych kasz i standardowego makaronu, można wykorzystać kaszę lub makaron orkiszowy, który dostępny jest w popularnym sklepie online pod tym linkiem: https://www.sklephildegarda.pl/makaron-orkiszowy. Produkty orkiszowe są coraz łatwiej dostępne na polskim rynku, a ze względu na ich wysoką wartość odżywczą warto eksperymentować z nimi w kuchni.