Wśród wielu rodzajów kuchni na całym świecie, kuchnia polska zdecydowanie wyróżnia się na tle innych. Powstająca przez wiele lat, bogata w zdrowe warzywa czy owoce, z dużą ilością składników odżywczych, zapewnia doskonałe połączenie dla każdego z nas.
Kuchnia polska podbiła serca wielu ludzi, nie tylko w Polsce, ale także poza jej granicami. Wyróżnia się bowiem wieloma doskonałymi potrawami, które są wprost wyborne. Chyba nikt nie wyobraża sobie rodzinnego obiadu bez rosołu. Delikatny rosół ugotowany na porcji drobiu, wołowiny i wywarze z dużej ilości warzyw, który na wolnym ogniu swobodnie “pyrkał” przez kilka godzin dostarcza ogromnej ilości witamin i minerałów, dzięki czemu nie tylko jest smaczny i zdrowy, ale również w chorobie skutecznie podnosi odporność. Również wiele innych polskich zup, jak choćby: pomidorowa, ogórkowa, krupnik, kapuśniak, zupa grochowa, żur śląski czy barszczyk są popularne w naszym kraju, będąc wręcz znakiem charakterystycznym naszej kuchni, a przy tym – są niezwykle zdrowe.
Wśród drugich dań mamy cały przekrój wspaniałych potraw. Od tych niezwykle wykwintnych jak pieczona kaczka czy królik, po te bardziej tradycyjne, jak kotlet schabowy, będący jedną ze sztandarowych potraw w Polsce. Wszystko podane z ziemniaczkami, warzywami, surówkami, buraczkami czy mizerią sprawia, że dostarczamy naszemu organizmowi ogromnej ilości cennych składników, które warunkują nasze zdrowie. Oczywiście, nie możemy także zapomnieć o popularnych daniach mącznych. Kuchnia polska Warszawa nosi znamiona wielu trudnych czasów dla naszego narodu. To wtedy właśnie zaczęto poszukiwać smaków i potraw doskonałych nawet w najtrudniejszych czasach, które skutecznie nasycą i dostarczą niezbędnej energii. Jednym z takich dań są nasze własne, polskie pierogi, które są rozpoznawalne na całym świecie i każdorazowo zachwycają. Nawet najważniejsi ludzie w innych krajach, jak Prezydenci odwiedzający nasz kraj, częstowani byli pierogami i zachwycali się ich smakiem.
Nie możemy także zapomnieć o tym, że kuchnia polska to także wspaniałe, tanie i wyśmienite dania, których nie spotkamy nigdzie indziej. Najpopularniejsze z nich, jak choćby bigos czy gołąbki, są nie tylko niezwykle smaczne, ale i zdrowe. Różnego rodzaju kluski, knedle czy pyzy pozwoliły naszym przodkom przetrwać trudne chwile, a przy tym jadać niezwykłe, doskonałe w smaku potrawy. Umiejętność wykorzystywania lokalnie dostępnych produktów, jak warzywa, owoce, mięso, tłuszcze, grzyby czy mleko i zioła sprawiły, że na dobre w polskiej kuchni zagościły wspaniałe potrawy, które dostarczają nam wielu ważnych składników odżywczych, a przy tym są po prostu nadzwyczaj doskonałe. Ogórki kiszone czy kapusta kiszona znana jest właśnie u nas i wykorzystywana w wielu różnych potrawach, kombinacjach czy nawet jako główny składnik dań. W dodatku, zarówno kapusta kiszona, jak i ogórki kiszone mają bardzo drogocenne witaminy oraz wpływają nadzwyczaj pozytywnie na naszą florę jelitową. Uważane są za naturalne probiotyki.
Jak więc widać, polska kuchnia może szczycić się wieloma wspaniałymi i zdrowymi potrawami czy składnikami na nie, których nie spotkamy w żadnym innym kraju na świecie.