Zupa meksykańska z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Bardzo smaczna, treściwa – idealna wręcz na solidny jednodaniowy obiad.
Jeśli podobnie jak ja jesteście wielbicielami zup, ten przepis jest właśnie dla Was. Muszę przyznać, że ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju zupy w tym kremy, ale w ostatnim czasie zdecydowanie najbardziej do gustu przypadają mi zupy pokroju tej właśnie zupy meksykańskiej – bardzo pożywne, świetnie smakujące i zupełnie niewymagające dużej ilości czasu spędzonego w kuchni. Meksykański charakter tej zupy to jej zdecydowany atut. Na co dzień przyrządzam ją na bazie mięsa mielonego, ale spokojnie mięso mielone możecie zastąpić kurczakiem czy indykiem. Jeśli nie liczycie nazbyt kalorii, koniecznie już przygotowaną podajcie z łyżką kwaśnej śmietany i solidną garścią tartego żółtego sera – fenomenalnie się tutaj sprawdza. W wersji bardziej bogatej możecie dodać do tej zupy również paprykę. Ta zupa meksykańska to wręcz doskonały jednogarnkowy obiad, który zasmakuje każdemu! Jeszcze więcej moich przepisów na zupy znajdziecie pod tym linkiem.
Zupa meksykańska
Składniki:
- bulion 1,25 litra
- mięso mielone wołowe 500 g
- większa cebula 1
- większa cebula czerwona 1
- czosnek 3-4 ząbki
- kukurydza 1 puszka
- fasola czerwona 1 puszka
- pomidory 1 puszka
- papryka słodka 2 większe szczypty
- papryka ostra 1 większa szczypta
- przecier pomidorowy 2-3 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Na rozgrzaną oliwę dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażymy około 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, fasolę czerwoną i nieodcedzoną kukurydzę. Przyprawiamy papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Dolewamy bulion warzywny. Całość gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 - 40 minut aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodajemy przecier, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Podajemy z niewielkim kleksem śmietany 18% i startym serem.