Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym to szybkie i bardzo proste danie, które przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi tych przepysznych grzybów. Naprawdę, przepyszny obiad!
Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym
Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym to szybkie i bardzo proste danie, które przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi tych przepysznych grzybów. Naprawdę, przepyszny obiad!
Składniki:
- dowolny, u mnie penne makaron 200 g
- średniej wielkości cebula 1
- ząbki czosnek 2-3
- kurki 300 g
- łyżki masło 2-3
- podwójny filet z kurczaka 1,
- szklanki śmietana 30% 1/2
- mały pęczek koperek 1
- duże garści tartego parmezan 2
- łyżka olej 1
- sól pieprz
Wykonanie
- Makaron ugotuj al denete w dużej ilości osolonej wody.
- Na patelni rozgrzej masło wraz z olejem i podsmaż na tłuszczu drobno posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem przez kilka minut.
- Dodaj dokłanie oczyszczone (w razie potrzeby przekrojone na mniejsze części) kurki. Podsmażaj przez 5-6 minut. Gotowe zdejmij z patelni i przełóż chwilowo na talerz.
- Dokładanie oczyszczonego i pokrojonego na mniejsze kawałaki kurczaka wrzuć na pozostały na patelni tłuszcz. Dopraw intensywnie solą i pieprzem i podsmaż na większym ogniu do zarumienienia.
- Dodaj grzyby z cebulką oraz czosnkiem i dokładnie połącz. Dodaj śmietankę, starty parmezan i dopraw ponownie intensywnie solą oraz pieprzem. Gdy sos nieco się zredukuje dodaj drobno posiekany koperek.
- Do gotowego śmietanowego sosu dodaj makaron. Wymieszaj dokładnie i podawaj natychmiast.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: