Kiedy słońce wciąż jeszcze osiąga swój pełny blask, a ogrody mienią się kolorami dojrzałych w słońcu pomidorów, wierzę, że lato zostanie z nami jeszcze na trochę. W końcu to pora, gdy natura obdarowuje nas smakiem, którego nie można pomylić z żadnym innym – smakiem dojrzałych, soczystych pomidorów. Na blogu nie mogło zabraknąć przepisu na danie, które oddaje tę wyjątkową esencję lepiej tak dobrze jak zupa krem ze świeżych pomidorów. Pyszna, gęsta, pożywna i błyskawiczna w przygotowaniu.
Po dłuższej przerwie w blogowaniu zapraszam Was ponownie do wspólnego gotowania i czerpania inspiracji z moich kulinarnych eksperymentów :)
Zupa krem ze świeżych pomidorów
Składniki:
- 1.2 kg świeżych pomidorów (u mnie malinowe)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 350 ml bulionu
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- 125 g mozzarelli (pokrojonej w plasterki lub kostkę)
- sól, pieprz (do smaku)
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie
- Pomidory umyj, natnij od spodu i zalej wrzątkiem na 5 minut. Po tym czasie wylej wrzątek i zalej ponownie zimną wodą. Obierz pomidory ze skórki i pokrój w kostkę.
- W garnku na rozgrzej oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez około 3-4 minuty.
- W międzyczasie czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do cebuli i podsmażaj jeszcze razem przez minutę.
- Dorzuć pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu. Podsmażaj przez kolejne 5 minut.
- Dolej gorący bulion i dodaj paprykę słodką oraz ostrą. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dorzuć listki świeżej bazylii i całość dokładnie zmiksuj blenderem.
- Podawaj gorący z porcją pokrojonej mozzarelli i listkami świeżej bazyli.