Mini Pavlova z borówkami. Cóż może być lepszego od pysznej, słodkiej bezy z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców? Aż 8 sztuk takich bez w uroczej wersji “mini”. Ogromna dawka przyjemności, która procentuje z każdym kęsem. Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.
Mini Pavlova z borówkami
Mini Pavlova z borówkami - idealnie wysuszone bezy podane z bitą śmietaną i borówkami. Ogromna dawka przyjemności, która procentuje z każdym kęsem.
Składniki:
Bezy:
- białka 5
- sól szczypta
- cukier 350 g
- mąka ziemniaczana 1 1/4 łyżki
- sok z cytryny 1 1/4 łyżki
Dodatkowo:
- śmietana 30% 500 ml
- cukier puder 1-2 łyżki
- borówki amerykańskie 300 g
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy zaliczą test "miski nad głową" stopniowo, po łyżce dodajemy do nich cukier cały czas ubijając. Gdy masa stanie się lśniąca i bardzo sztywna dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
- Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia (mogą być potrzebne 2 blachy) i wykładamy masę formując około 7-8 bez z niewielkim zagłębieniem w środku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i od razu temperaturę zmniejszamy do 100 stopni. Bezy suszymy ok. godziny. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia.
- Zupełnie wystudzone pokrywamy śmietanką ubitą na sztywno z cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi borówkami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: