Sałatka z brokułem, fetą i granatem. Ostatnio na blogu zrobiło się bardzo sałatkowo. To wszystko chyba przez tęsknotę za latem i pysznymi, świeżymi sezonowymi warzywami i owocami. Warto przywołać trochę ciepła, chociażby przez tę lekką sałatkę, którą zrobicie w kilka minut. Idealna z dressingiem lub sosem czosnkowym. Więcej moich przepisów na sałatki znajdziecie TUTAJ.
Sałatka z brokułem, fetą i granatem
Sałatka z brokułem, fetą i granatem. Idealna, lekka, kolorowa sałatka, którą zrobicie w kilka minut. Idealna z dressingiem lub sosem czosnkowym.
Składniki:
Sałatka:
- rukola 2 duże garści
- brokuł 1/2 niewielkiego
- ogórek 1/4
- ser feta ok. 30g
- granat 1 garść pestek
Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny 4 łyżki
- majonez 1 łyżka
- czosnek 3-4 ząbki
- świeże oregano kilka listków
- sól, pieprz
Wykonanie
- Rukolę myjemy, odwirowujemy lub dokładnie osuszamy i przekładamy do miski. Brokuła dzielimy na niewielkie różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z większą szczyptą soli i kilkoma kroplami soku z cytryny. Do wrzącej wody wrzucamy brokuły i gotujemy do miękkości. Ogórka kroimy w plasterki i układamy na sałacie. Dodajemy ugotowane brokuły. Posypujemy serem feta i pestkami granatu.
- Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i (ewentualnie) oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z sosem tuz przed podaniem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: