Cinnamon Rolls, czyli zakręcone cynamonowe bułeczki, które już kiedyś pojawiły się na blogu, ale nadszedł czas, by je dopracować. Idealnie wręcz smakują z kubkiem kawy, kakao lub mleka. Najpyszniejsze jeszcze ciepłe.
Zakręcone, cynamonowe bułeczki - przepis
Cinnamon Rolls, czyli zakręcone cynamonowe bułeczki. Idealnie wręcz smakują z kubkiem kawy, kakao lub mleka. Najpyszniejsze jeszcze ciepłe.
Składniki:
Bułki:
- mleko 240 ml
- drożdże suszone 7 g
- masło 80 g
- cukier 80 g
- jajka 3
- mąka 600 g
- cynamon 1 łyżeczka
- sól szczypta
Nadzienie:
- masło 100 g
- cukier 130 g
- cynamon 1 łyżeczka
- mąka pszenna 1 łyżeczka
Wykonanie
- Suche drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy mleko, miękkie masło, cukier, jajka, cynamon i sól. Wszystkie składniki wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę do zwiększenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości ok. 30x70cm.
- Masło, cukier, cynamon i mąkę łączymy w niewielkiej miseczce. Powstałą masę rozsmarowujemy równomiernie na rozwałkowanym cieście. Ciasto zawijamy (rolujemy) dłuższą stroną i dzielimy nożem na ok 12 części. Gotowe bułeczki (nadzieniem do góry) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: