Drożdżowa strucla makowa z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
W tym przepisie przyda Ci się:
Drożdżowa strucla makowa - przepis
Drożdżowa strucla makowa z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Idealny przepis na pyszny, świąteczny makowiec zawijany.
Składniki:
- mąka pszenna 240 g
- masło 80 g
- żółtka 2
- mleko ciepłe 100 ml
- ziarenka z 1/2 laski wanilia
- cukier 70 g
- drożdże suszone 7 g
- sól 1 szczypta
Dodatkowo:
- masa makowa 400 g*
- białko 1
- sól szczypta
- lukier
- kandyzowana skórka pomarańczowa
* Domowej (przepis niebawem) lub gotowej
Wykonanie
- Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. Żółtka ubijamy z cukrem aż staną się jasne i puszyste. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dolewamy ciepłe mleko, ubite żółtka, masło, ziarenka wanilii i sól. Wyrabiamy ciasto do czasu aż stanie się gładkie i nie będzie się znacznie kleić. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości (ok 50 minut).
- Białko ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy masę makową i dokładnie łączymy całość.
- Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie wyrabiamy i na wysypanym mąką blacie rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości ok. 1/2cm. Równomiernie rozsmarowujemy masę makową i zwijamy. Przekładamy na blachę do pieczenia. Dodatkowo roladę możemy zabezpieczyć papierem do pieczenia (owijając) by strucla zachowała swój kształt.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Po dokładnym wystudzeniu roladę polewamy lukrem i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: