Pikantne burgery wołowe to bardziej charakterna i zdecydowanie ostrzejsza wersja klasycznych burgerów, które znajdziecie już na blogu. Domowa bułka, soczysta wołowina i pikantny sos majonezowy. Doskonały domowy fast-food w wersji slow-food :)
Pikantne burgery wołowe - przepis
Pikantne burgery wołowe to bardziej charakterna wersja klasycznych burgerów. Domowa bułka, soczysta wołowina i pikantny sos majonezowy. Zobacz przepis!
Składniki:
- bułki hamburgerowe 4
- mięso mielone wołowe 500 g
- szalotka 1
- czosnek 1 ząbek
- sos Worcestershire 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
- woda 1/2 szklanki
- natka pietruszki posiekana 3 łyżki
Dodatkowo:
- sałata masłowa kilka liści
- pomidor 1 duży
- gouda topiona 4 plastry
- papryczka chili 1, posiekana
Pikantny sos majonezowy:
- majonez 8 łyżek
- pasta chilli 1-2 łyżki
- sok z limonki 1-2 łyżeczki
- kolendra posiekana 1 łyżeczka
Wykonanie
- Mięso wołowe mielimy. Przekładamy do miski. Dodajemy bardzo drobno posiekaną szalotkę, czosnek i pietruszkę. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Dolewamy wodę i dokładnie, przez dłuższą chwilę wyrabiamy. Formujemy 4 kotlety większe od średnicy naszych bułek. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony przez 2 minuty.
- W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu.
- Przekrojone bułki opiekamy na suchej patelni. Układamy sałatę, mięso, ser, pokrojone w plastry pomidory i papryczkę chilli. Polewamy sosem i podajemy. W razie potrzeby podgrzewamy przez chwilę w piekarniku.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: