Pieczone kotlety mielone (inaczej) z pomidorową glazurą nie są klasycznym mielonym serwowanym na niedzielnym stole. Bardziej przypominają one mini pieczeń z mięsa mielonego, zapieczoną pod glazurą przygotowaną na bazie ketchupu, musztardy i cukru brązowego. Bardzo ciekawe danie, które najlepiej komponuje się z ryżem lub kaszą z warzywami oraz szybką i lekką sałatką.
Pieczone kotlety mielone (inaczej) z pomidorową glazurą
Pieczone kotlety mielone (inaczej) z pomidorową glazurą bardziej niż zwykłego mielonego przypominają mini pieczeń z mięsa mielonego. Pyszne danie obiadowe!
Składniki:
Mięso:
- mięso mielone wieprzowe 250 g
- mięso mielone wołowe 250 g
- jajko 1
- mleko 2/3 szklanki
- ser żółty 110 g
- płatki owsiane 20 g
- bułka tarta 20 g
- czosnek opcjonalnie 1 ząbek
- papryka słodka duża szczypta
- papryka ostra duża szczypta
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- ketchup 10 łyżek
- musztarda 1 łyżka
- cukier brązowy 1-2 łyżeczki
Wykonanie
- W misce umieszczamy mięso mielone, starty ser żółty, mleko, jajko, płatki owsiane, bułkę tartą, paprykę słodką, ostrą, przeciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrabiamy.
- Mięso dzielimy na 6 części i tworzymy z nich równej wielkości kulki. Przekładamy do lekko posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.
- W miseczce miszamy ze sobą ketchup, musztardę i cukier brązowy. Powstałą mieszanką smarujemy każdy z kotlecików.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 minut.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z ryżem z warzywami i lekką sałatką.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: