Jak przyrządzić najlepsze ciasto ucierane z borówkami? Wypróbujcie mój sprawdzony przepis na naprawdę szybkie w przygotowaniu, pyszne i wilgotne ciasto z wykorzystaniem borówek amerykańskich.
Sezon na borówki amerykańskie w pełni, dlatego warto go możliwie jak najlepiej wykorzystać. Od dzisiaj będę miał dla Was kilka nowych propozycji zawierających je w składzie. Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania doskonałego (nie, nie boję się tego stwierdzenia ;)) przepisu na ucierane ciasto z borówkami. Ciasto wychodzi idealnie słodkie, puszyste, niesuche i wypełnione owocami. Według mnie jeszcze lepiej smakuje kolejnego dnia, aniżeli tego samego w którym zostało upieczone. Koniecznie podajcie je ze szklanką zimnego mleka lub kubkiem kawy. Jeśli macie ochotę, zamiast posypywać gotowe ciasto po upieczeniu cukrem pudrem, możecie przygotować i zapiec je z maślaną kruszonką – świetnie się tutaj sprawdzi. Zapewniam, że przepis ten nie może nie przypaść Wam do gustu! Wypróbujcie go koniecznie i podzielcie się swoją opinią.
Zobacz mój przepis na najlepsze ciasto ucierane z borówkami:
Najlepsze ciasto ucierane z borówkami
Składniki:
- masło 125 g
- cukier 1/2 szklanki + 4 łyżki
- cukier z wanilią 2 łyżeczki
- sól 2 szczypty
- żółtka 2
- mąka pszenna 200 g + 1 łyżka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- mleko 80 ml
- białka 2
- borówki 300 g
- cukier puder do posypania
Wykonanie
- Masło wraz z 1/2 szklanki cukru przekładamy do miski i dokładnie ucieramy przez kilka minut. Dodajemy cukier z wanilią, szczyptę soli i żółtka. Ponownie ucieramy do uzyskania jasnej masy.
- Dodajemy przesiane 200g mąki, proszek do pieczenia i mleko. Miksujemy lub mieszamy przy pomocy szpatułki do dokładnego połączenia składników.
- Borówki amerykańskie mieszamy z pozostałą łyżką mąki. Dorzucamy 2/3 owoców do ciasta i dokładnie mieszamy. Pozostałą część na chwilę odstawiamy.
- W misce ze szczyptą soli ubijamy dokładnie białka. Następnie cały czas ubijają dodajemy 4 łyżki cukru (stopniowo, po jednej). Ubite i wzmocnione cukrem białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki.
- Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układamy pozostałe borówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka.
- Gotowe, wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz również przepis w formie filmu:
https://www.facebook.com/udanegotowanie/videos/1389445864507453/