Stek z rostbefu z pieczonymi batatami to pyszny zestaw obiadowy, który pokocha każdy mięsożerca. Pyszny kawał mięsa podany przekornie nie ze zwykłymi ziemniakami, a pieczonymi batatami sprawi, że danie to będzie jeszcze bardziej wykwintne i ciekawsze w smaku.
Przygotowanie dobrego steka to temat dosyć ciężki i skomplikowany. Prawdziwi mistrzowie w tym fachu robią to perfekcyjnie i nie uwzględniają steka czymkowlwiek przyprawionego czy nazbyt wysmażonego. Wokół przygotowania steków krążą ogólnie przyjęte zasady, które pomogą sprawić, by smakował on tak jak powinien. Pierwszą z nich jest ogrzanie do temperatury pokojowej mięsa przed jego przyrządzeniem. Jest to dosyć ważny punkt i nie powinno się wykorzystywać mięsa dopiero wyjętego z lodówki. Mięso wołowe nie wymaga przyprawiania, dlatego aromatyczne marynaty czy mieszanki przyprawowe raczej z tym gatunkiem mięsa się nie sprawdzą – lepiej postawić tutaj na minimalizm. Bardzo ważną kwestią jest równiez “odpoczynek” mięsa tuż po usmażeniu. Jedni twierdzą, że wystarczy kilkanaście sekund, drudzy z kolei przekonują, że czas w którym stek odpoczywa powinien być przynajmniej połową czasu jego przygotowania. Techniki są różne i to od Was zależy do których się zastosujecie, a do których nie.
Zapewniam, że stek przygotowany z mojego przepisu wychodzi pyszny, a w towarzystwie pieczonych batatów i lekkiej sałatki stanowi smakowity i zbilansowany obiad.
Stek z rostbefu z pieczonymi batatami
Składniki:
Mięso:
- stek z rostbefu 2 kawałki
- pieprz 2 łyżeczki
- masło 2 łyżeczki
- sól 2 szczypty
Pieczone bataty:
- bataty 2 mniejsze
- oliwa 2-3 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- papryka słodka szczypta
- tymianek szczypta
- rozmaryn szczypta
- sól, pieprz
Wykonanie
- Obrane i umyte bataty kroimy w słupki. Przekładamy na blachę, polewamy oliwą i dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, solą, pieprzem i słodką papryką. Całość dokładnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
- Mięso przyprawiamy z obu stron pieprzem. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej (z łyżką masła i oliwy) przez 2,5 - 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie steki przekładamy do naczynia żaroodpornego i dopiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 5-6 minut. Po tym czasie steki odstawiamy do "odpoczęcia". Przed podaniem doprawiamy solą. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką.