Tarta z truskawkami i czereśniami. “W prostocie siła” to wręcz idealny opis tego ciasta. Kruche ciasto z tym, co aktualnie najlepsze. Możecie użyć dowolnych owoców – za każdym razem będzie pysznie. U mnie w wersji z truskawkami, czereśniami i małym porzeczkowym akcentem. Więcej moich sezonowych przepisów klikając TUTAJ.
Tarta z truskawkami i czereśniami - przepis
Tarta z truskawkami i czereśniami. Kruche ciasto ze świeżymi owocami. U mnie, w sezonowej wersji z truskawkami i czereśniami.
Składniki:
Kruche ciasto:
- mąka pszenna 260 g
- masło 130 g
- cukier puder 4 łyżki
- sok z cytryny 1/2 łyżki
- żółtko 1
- śmietana 18% 1/2 łyżki
Dodatkowo:
- truskawki 400 g
- czereśnie 400 g
- porzeczki czerwone 50 g
- cukier 4 łyżki
- cukier z wanilią 1 łyżka
Wykonanie
- Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtko, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.
- Po schłodzeniu 3/4 ciasta rozwałkowujemy lub wyklejamy nim nasmarowaną i wysypaną bułką tartą formę. Truskawki kroimy na mniejsze części, czereśnie przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Układamy na cieście, posypujemy cukrem oraz cukrem z wanilią. 1/4 czwartą ciasta rozwałkowujemy i wycinamy dosyć długie paski o szerokości ok. 1-2cm paski. Układamy je na wierzchu tworząc kratkę. W miseczce mieszamy białko z wodą. Smarujemy nim ciasto. Posypujemy szczyptą cukru.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: