Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Torcik z waniliowym kremem mascarpone i owocami lata

Torcik z waniliowym kremem mascarpone i owocami lata

Torcik z waniliowym kremem mascarpone i owocami lata to fenomenalny w smaku deser, który podbije serca każdego wielbiciela słodkości. Wypróbuj mój przepis!
Ilość
0

Torcik z waniliowym kremem mascarpone i owocami lata to fenomenalny w smaku deser, który podbije serca każdego wielbiciela słodkości. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego smak zachywci każdego – bo przecież siła tkwi w prostocie!


Mimo, że w ostatnim czasie staram się ograniczać słodkości, to niewątpliwie jestem ich ogromnym fanem i to dosłownie pod każdą postacią. Bardzo lubię przygotowywać ciasta, które pysznie smakują, a ich przyrządzanie nie zajmie mi całego dnia, chociaż czasem i to całodzienne przygotowanie jednego ciasta potrafi być dla mnie bardzo przyjemne. Ten mini torcik to tak naprawdę pysznie nasączony biszkopt, przełożony konfiturą z owoców lesnych, kremem śmietanowym z dodatkiem mascarpone i świeżymi owocami. Doskonałe letnie ciasto, które zniknie błyskawicznie! Do jego przygotowania możecie użyć dowolnych owoców. U mnie wykorzystałem mieszankę borówek, malin i porzeczek, która świetnie się sprawdziła.

Torcik z waniliowym kremem mascarpone i owocami lata

Torcik z waniliowym kremem mascarpone i owocami lata to fenomenalny w smaku deser, który podbije serca każdego wielbiciela słodkości. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego smak zachywci każdego - bo przecież siła tkwi w prostocie!
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania/pieczenia 50 minutes
Całkowity czas 1 hour

Składniki:

Biszkopt:

  • jajka 6
  • cukier 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 1 niepełna szklanka
  • mąka ziemniaczana 6 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 pełna łyżeczka
  • sól szczypta

Nasączenie:

  • woda 1 szklanka
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 limonki
  • wódka 1-2 łyżeczki
  • cukier poder 1 łyżeczka

Waniliowy krem mascaropone:

  • śmietana 30% 450 ml
  • mascaropne 250 g
  • cukier z wanilią 1 łyżka
  • ziarenka z 1 całej wanilia
  • cukier puder 2 łyżki

Dodatkowo:

  • owoce u mnie borówki, maliny i porzeczki ok. 600g
  • konfitura z owoców leśnych 1 słoiczek

Wykonanie

  • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając delikatnie szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 2 lub 3 części.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i ziarenkami wanilii. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
  • Wszystkie składniki ponczu dokładnie ze sobą mieszamy.
  • Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy. Smarujemy konfiturą i rozprowadzamy 1/3 kremu. Posypujemy dużą garścią owoców. Jeżeli biszkopt przekroiliśmy na trzy części, tak samo postępujemy z drugim blatem. Trzeci blat (lub drugi, gdy przekroiliśmy biszkopt tylko na dwie części) nasączamy i cały tort dokładnie pokrywamy pozostałym kremem mascarpone. Wierzch i boki torciku dokładnie obkładamy pozostałymi owocami.
  • Ciasto przechowujemy w lodówce.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      borówkiporzeczki

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!