Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Pita z falafelem, warzywami i sosem jogurtowym

Pita z falafelem, warzywami i sosem jogurtowym

Pita z falafelem, warzywami i sosem jogurtowym to doskonały, zupełnie wegetariański, obiad, który zachwyci każdego, nawet zatwardziałego mięsożercę!
Ilość
0

Pita z falafelem, warzywami i sosem jogurtowym to doskonały, zupełnie wegetariański, obiad, który zachwyci każdego, nawet najbardziej zatwardziałego mięsożercę – mogę to obiecać!


Falafel to smażone, najczęściej na głębokim tłuszczu, aromatyczne kulki przygotowane na bazie ciecierzycy lub bobu. Jest to jedna z najpopularniejszych wegańskich alternatyw klasycznego kebabu. Szalenie popularny w krajach arabskich i aktualnie równie popularny w Europie, w tym w Polsce. Muszę przyznać, że z falafelem poznałem się stosunkowo niedawno i od razu mnie zachwycił. Przygotowanie falafelu należy rozpocząć już dzień przed planowanym podaniem od namoczenia strąków przez całą noc. Następnie zmieloną (to dosyć ważny punkt, masa powinna być zmielona bardzo dokładnie, dlatego polecam użycie maszynki do mielenia. Blender może sobie z tym zupełnie nie poradzić, a nawet urządzenie może się uszkodzić!) ciecierzycę doprawiamy bardzo aromatyczną mieszanką przypraw, forujemy niewielkie kulki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Swoje falafele podałem z domową pitą i limonkowym sosem jogurtowym. Całość smakuje naprawdę świetnie i tworzy niebanalną propozycję obiadową w orientalnym stylu!

 

Pita z falafelem, warzywami i sosem jogurtowym

Pita z falafelem, warzywami i sosem jogurtowym to doskonały, zupełnie wegetariański obiad, który zachwyci każdego, nawet najbardziej zatwardziałego mięsożercę - mogę to obiecać!
Czas przygotowania 1 hour 20 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes

Składniki:

Domowa pita z patelni:

  • mąka pszenna 185 g
  • drożdże suszone 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • ciepła woda 1/2 szklanki (125 ml)
  • olwa 2 łyżki

Domowy falafel:

  • ciecierzyca 200 g
  • cebula 1/2 większej
  • czosnek 2 małe ząbki
  • kumin 2/3 łyżeczki
  • kolendra 1/3 łyżeczki
  • papryka ostra jeśli wolimy wersję bardziej pikantną, można zwiększyć ilość 1/3 łyżeczki
  • cynamon 1/3 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/3 łyżeczki
  • sól 2/3 łyżeczki
  • natka pietruszki posiekana 3 łyżki

Sos jogurtowy:

  • jogurt naturalny 1 szklanka
  • czosnek 1 mały ząbek
  • kolendra można zastąpić natką pietruszki lub oregano łyżka posiekanej
  • sok z limonki 1 łyżeczka
  • skórka z limonki z 1/2 limonki
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo: sałata, pomidorki koktajlowe, cebula czerowna...

    * Soda sprawia, że falafele są chrupiące z zewnątrz i nie pochłaniają tłuszczu,

      Wykonanie

      Domowa pita:

      • Mąkę przesiewamy do miski, dorzucamy suszone drożdże i mieszamy. Dolewamy ciepłą wodę, sól i oliwę. Wyrabiamy gładkie ciasto, przy użyciu haka lub na stolnicy, przez minimum 7 minut (to ważne by wytworzyć dużą ilość glutenu, która nada elastyczności ciastu).
      • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
      • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich ponownie krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na placki o grubości ok. 0,5 cm. Gotowe podpiekamy na bardzo mocno rozgrzanej suchej patelni przez 25 sekund. Po tym czasie placki przewracamy na drugą stronę i pieczemy przez 1-2 minuty, a następnie ponownie odwracamy podpiekając je przez chwilę, a następnie przekładamy na talerz.

      Domowy falafel:

      • Namoczoną przez noc ciecierzycę odsączamy i przepłukujemy. Mielimy dokładnie w maszynce do mielenia. Dodajemy startą na drobnych oczkach cebulę i czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy, w razie konieczności dodajemy 1-2 łyżki wody by uzyskać odpowiednią konsysntencję.
      • Z powstałem masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy je na rozgrzanym do 16- stopni Celsjusza tłuszczu (oleju, polecam naturalny np. rzepakowy lub słonecznikowy) przez około 2- 3 minuty z każdej strony do zarumieniania.
      • Gotowe falafele odsączamy z tłuszczu i odkładamy na talerz.

      Sos jogurtowy:

      • Wszystkie składniki na sos umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

      Całość:

      • Falafele podajemy w picie z dodatkiem sałaty i pomidorków, polane sosem jogurtowym.
      • Nadzienie możecie podać w środku pity, nacinając ją ówczenie. Ja składniki umieściłem na wierzchu, a następnie całość złożyłem na pół - wyszło super!

      Inspiracja: jadłonomia.com

      Składniki:

        Wykonanie:

          Podziel się przepisem:

          Piotr Pałasz

          Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

          Poznajmy się!

          🔥 Najnowsze przepisy:

          Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!