Domowa pita z hummusem, kurczakiem i warzywami to przepis, który wymaga nieco czasu, ale efekt końcowy jest naprawdę ciekawy!
Domowa pita z kurczakiem, warzywami i sosem tzatziki
Składniki:
Domowa pita (4 sztuki)
- szklanki mąka pszenna 1,5
- łyżeczka drożdże suche 1
- woda 160 ml
- łyżki cukier 1/2
- łyżeczki sól 1/2
- łyżki oliwa 1,5
Sos tzatziki
- jogurt naturalny 150 g
- szklarniowego startego i odciśniętego z nadmiaru płynu ogórek 1/2
- ząbek przeciśnięty przez praskę czosnek 1
- do smaku sól pieprz
Dodatkowo:
- łyżek - domowego lub gotowego hummus 8
- podwójny filet z kurczaka 1
- łyżki przyprawa gyros 3-4
- garści porwanej sałata 4
- sztuki pokrojone w kostkę podmidory 2
- średniej wielkości pokrojony w półplastry ogórek 1/2
- niewielka posiekana w pióra cebula 1
Wykonanie
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj suche drożdże, sól, cukier i wymieszaj. Dolej wodę i oliwę. Wyrób gładkie elastyczne ciasto (wyrabiaj przez minimum 10-15 minut). Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do podwojenia objętości (ok. 1h).
- Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i każdą część uformuj w kształt kuli. Odstawić na 15 minut. Kule spłaszcz tworząc kształt krążka. Gotowe ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj delikatnie oliwą i pozostaw na kolejne 15 minut.
- W tym czasie piekarnik nagrzej razem z blachą do temperatury 240 stopni. Na rozgrzanej blasze umieść papier z pitami i piecz ok 8-10 minut. Gotowe pity odstaw do przestudzenia.
- Kurczaka umyj, osusz i oczyść z niedoskonałości. Pokrój w kostkę i dopraw przyprawą do gyrosa. Smaż na rozgrzanej patelni z łyżką oleju do zarumieniania z każdej strony.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
- Każdą pitę przekrój i w środku rozsmaruj po 2 łyżki hummusu. Dodaj mięso, sałatę, pomidora, ogórka, cebulę i 2-3 łyżki sosu.
- Smacznego! :)
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: