Hummus to fantastyczna pasta przygotowana z gotowanej ciecierzycy i tahini, która podbiła już kubki smakowe milionów ludzi na całym świecie. Jej pyszny i wyrazisty smak doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, ale doskonale komponuje się również z innymi dodatkami – jakimi? Odpowiedź znajdziecie poniżej. Wpierw jednak poznajcie przepis na domowy hummus.
Jak przygotować hummus?
Co będzie nam potrzebne?
- ok. 375g ciecierzycy z puszki (po odsączeniu)
- sok z 1 dużej cytryny
- 3-4 łyżeczki dobrej oliwy z oliwek
- 1 średniej wielkości ząbek czosnku
- 5-6 łyżek pasty tahini*
- 2-3 łyżki wody
- sól
Dodatki opcjonalne:
- mielony kumin
- papryka słodka
- papryka ostra
- natka pietruszki
- czarnuszka
Pasta tahini to pasta przygotowana na bazie uprażonych nasion sezamu. Pastę tahini zakupić możecie w niektórych marketach, sklepach ze zdrową żywnością, w sklepach z żywnością arabską lub orientalną.
Wykonanie:
Odsączoną ciecierzycę umieszczamy w naczyniu blendera. Dodajemy sok z cytryny, pastę tahini, oliwę i czosnek. Miksujemy przez kilka minut w razie potrzeby dolewając wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą. Opcjonalnie doprawiamy ulubionymi przyprawami.
Gotowe!
Z czym podawać hummus?
Hummus świetnie komponuje się z równymi dodatkami. Z czym smakuje najlepiej?
- pieczywo – każdy jego rodzaj,
- warzywa, takie jak ogórek, papryka marchewka, seler naciowy – pokrojone w słupki,
- krakersy lub wytrawne ciasteczka,
- placki ziemniaczane – tak to świetny dodatek do klasycznych placków ziemniaczanych,
- tortilla, naleśniki – idealny dodatek do wytrawnych, najlepiej pikantnych dań z ich udziałem,
- mięsa – najlepiej jagnięcina lub wołowina.
Spodobał Ci się ten post? Podziel się nim ze znajomymi i zobacz pozostałe artykuły.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: