Nie da się ukryć, że sezon grillowy w tym roku mogliśmy rozpocząć niezwykle wcześnie. Wysokie temperatury już w zasadzie od pierwszych dni kwietnia pozwalały na ponowne wydobycie na światło dzienne, zapomnianego na czas zimy, grilla.
Myślę że nie przesadzę stwierdzeniem, że niemal wszyscy bardzo chętnie z tego korzystamy. Nic w tym dziwnego, bo przecież co może być lepszego od delektowania się pysznym daniem z rusztu na świeżym powietrzu i w miłej atmosferze? Poza tym, korzystanie z grilla to naprawdę świetny pomysł na przygotowanie potraw. Ten specyficzny aromat jest jedną z najlepszych przypraw, dzięki któremu nawet najzwyklejsza kiełbasa czy kawałek karkówki smakuje świetnie! Dzisiaj chciałbym zaproponować Ci absolutny grillowy must-eat, czyli rewelacyjne szaszłyki z boczkiem, kurczakiem i warzywami. Te ówcześnie marynowane w idealnie dobranej mieszance przypraw zaskakują swoim smakiem i prostotą przygotowania. Możesz podać je same lub w towarzystwie pikantniejszego ryżu czy prostej sałatki z winegretem. Ja chciałbym Ci zaproponować podanie ich z Ketchupem Kieleckim łagodnym extra i błyskawicznym sosem, będącym moją wariacją na temat klasycznego Tzatziki, który wzbogaciłem o miód i nieco Musztardy Kieleckiej delikatesowej stołowej. Dodatek ten doskonale się tutaj sprawdza, tworzy coś zupełnie nowego i naprawdę świetnie smakuje.
Aromatyczne, grillowane szaszłyki z boczkiem, kurczakiem i warzywami
Składniki:
Szaszłyki:
- podwójny filet z kurczaka 1,
- ok. 200g boczek wędzony
- większa cukinia 1
- średniej wielkości bakłażan 1,
- sztuk papryka 2-3
- sztuki cebula czerwona 1-2
- łyżka sok z cytryny 1
- duże szczypty papryka słodka 2
- duża szczypta papryka ostra
- liście suszone, duża szczypta kolendra
- duża szczypta oregano
- szczypta kolendra
- szczypta kumin
- szczypta kurkuma
- łyżka Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa 1
- łyżeczka sos sojowy 1
- sól pieprz
- oliwa
Miodowo-musztardowy sos tzatziki:
- większego ogórek szklarniowy ½
- duży ząbek czosnek 1
- pełnych łyżek jogurt grecki 7-8
- łyżki majonez 2-3
- łyżeczki Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa 1,5
- łyżeczki miód 1,5
- łyżka posiekanej natka pietruszki lub mięta 1
- sól pieprz
Do podania: Ketchup Kielecki łagodny extra i Miodowo-musztardowy sos a la tzatziki.
Wykonanie
Szaszłyki:
- Kurczaka myjemy, oczyszczamy z niedoskonałości i kroimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w plastry. Cukinię, bakłażan i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Mięso wraz z warzywami przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, oregano, paprykę słodką, ostrą, kolendrę, kumin, kurkumę, Musztardę Kielecką delikatesową stołową i sos sojowy. Doprawiamy solą, pieprzem. Składniki w misce bardzo dokładnie mieszamy, tak by równomiernie pokryły się marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie szaszłyki nadziewamy warstwowo: boczek, kurczak, cukinia, bakłażan, papryka, czerwona cebula. Gotowe szaszłyki grillujemy przez około 10-15 minut.
Miodowo-musztardowy sos a la tzatziki:
- Jogurt naturalny i majonez umieszczamy w niewielkiej miseczce. Ogórek myjemy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do jogurtu. Dodajemy również przeciśnięte ząbki czosnku, Musztardę Kielecką delikatesową stołową, miód i posiekaną miętę lub pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
- Szaszłyki podajemy dipem i/lub Ketchupem Kieleckim łagodnym extra.
- *Wpis zawiera lokowanie produktu.