Aromatyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Aromatyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- pojedyncze filet z kurczaka 2
- sztuki u mnie kolorowe papryka 3
- większa cebula 1
- pieczarki 200 g
Marynata:
- jogurt grecki 250 g
- posiekana papryczka chili 1,
- ząbki przeciśnięte przez praskę czosnek 3
- łyżeczki skórka z limonki 1/2
- łyżeczka curry 1
- łyżeczki imbir 1/2
- łyżeczka oregano 1
- łyżeczka tymianek 1
- łyżeczka papryka słodka 1
- łyżeczki papryka wędzona 1/2
- łyżeczki sól 3/4
- łyżeczki pieprz 1/2
- łyżki oliwa 2
Błyskawiczne tzatziki
- jogurt grecki 150 g
- szklarniowego starty i wyciśnięty z nadmiaru wody ogórek 1/2
- ząbek starty czosnek 1
- łyżki natka pietruszki 1-2
- sól pieprz
Wykonanie
- Filet z kurczaka umyj, osusz i oczyść z niedoskonałości. Pokrój w cienkie paski. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Cebulę przekrój na cztery części, a następnie każdą z ćwiartek na pół. Rozdziel poszczególne warstwy. Pieczarki pozostaw w całości lub przekrój na pół.
- Wszystkie składniki marynaty umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj szaszłyki. Na patyczki nadziewaj kolejno: mięso, cebulę, paprykę i pieczarki aż do wyczerpania składników. Gotowe szaszłyki umieść w formie lub na blasze. Wylej marynatę i dokładnie natrzyj nią szaszłyki. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na min. 30 minut (najlepiej na kilka godzin). Zamarynowane szaszłyki usmaż na patelni z dwoma łyżkami tłuszczu lub upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Wszystkie składniki błyskawicznego tzatziki połącz w miseczce. Szaszłyki podawaj z sosem, opcjonalnie także z pikantnym ryżem i sałatką.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: