Babeczki z brzoskwiniami i kruszonką – pyszny pomysł na błyskawiczny deser. Przygotujecie je w mniej niż 15 minut.
Babeczki z brzoskwiniami i kruszonką
Składniki:
- sztuka jajko 1
- maślanka 185 g
- łyżka opcjonalnie, można zastąpić ekstraktem waniliowym whiskey 1
- dowolnego, neutralnego olej 100 ml
- brązowy cukier 150 g
- mąka pszenna 200 g
- można zastąpić pszenną mąka żytnia 60 g
- łyżeczki proszek do pieczenia 1,5
- łyżeczki soda 1/4
- łyżeczki cynamon 1/2
- szczypta sól
- sztuki obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie 2
Kruszonka
- masło 50 g
- mąka pszenna 30 g
- płatki owsiane 30 g
- u mnie brązowy cukier 50 g
Wykonanie
- W większej misce umieszczamy jajko, maślankę, whiskey, olej i cukier. Mieszamy do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę pszenną i żytnią, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Pod koniec dorzucamy brzoskwinie i dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
- Formę do muffin wykładamy papilotami. Ciasto rozdzielamy na 12 równych porcji (mniej więcej) i umieszczamy w foremkach. W miseczce umieszczamy płatki owsiane, mąkę, cukier i masło. Składniki "szczypiemy" palcami do czasu uzyskania kruszonki o konsystencji mokrego piasku. Gotową kruszonką posypujemy babeczki.
- Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termoobiegiem) do tzw. suchego patyczka (ok. 20-25 minut).
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: