Zobacz przepis na babeczki z czekoladą i borówkami w formie filmu:
https://www.facebook.com/udanegotowanie/videos/1334611719990868/
Babeczki z czekoladą i borówkami są doskonałym pomysłem na deser, który jesteście w stanie przyrządzić w kilkanaście minut. Wszystko przygotujecie dosłownie w jednej misce, bez użycia miksera! Babeczki te są niebywale szybkie i bardzo proste. W przepisie tym borówki zastąpić możecie również innymi, sezonowymi owocami, takimi jak truskawki, maliny czy jeżyny. Jeżeli chcecie, dodatkowo podać możecie je udekorowane bitą śmietaną, bitą śmietaną zmieszaną z serkiem mascarpone, jogurtem zmieszanym z cukrem pudrem lub miodem, czy prostą polewą czekoladową przygotowaną z czekolady i kwaśnej śmietany, jak w tym przepisie. Te babeczki z czekoladą i borówkami w wersji podstawowej jednak – bez jakichkolwiek dodatków – są równie pyszne i z pewnością zadowolą one wszystkich “słodkożerców” i “deseromaniaków”! Wypróbujcie je koniecznie, a nie pożałujecie!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!
Babeczki z czekoladą i borówkami
Składniki:
- jajka 2
- cukier brązowy 200 g
- olej 125 ml
- mleko 1 szklanka
- mąka pszenna 400 g
- proszek do pieczenia 1 łyżka
- sól 1/2 łyżeczki
- czekolada gorzka 90 g
- borówki amerykańskie 90 g
Opcjonalnie: bita śmietana, polewa czekoladowa
Wykonanie
- W misce mieszamy ze sobą jajka i cukier. Dolewamy olej oraz mleko. Składniki mokre dokładnie łączymy.Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz sól. Po wymieszaniu dorzucamy posiekaną czekoladę oraz borówki.Ciasto przelewamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 15 minut (do tzw. "suchego patyczka").