Banoffee na spodzie brownie to obłędny deser, który dodatkowo przygotujecie naprawdę szybko! Moje ostatnie odkrycie: mocno czekoladowy spód brownie, masa krówkowa, banany i bita śmietana. Idealnie pasujące do siebie składniki, które tworzą pyszne ciasto, którym zajadać mogę się nieustannie ;)
Banoffee na spodzie brownie - przepis
Banoffee na spodzie brownie to obłędny deser, który przygotujecie szybko! Mocno czekoladowy spód brownie, masa krówkowa, banany i bita śmietana. Mniam!
Składniki:
Spód brownie:
- czekolada gorzka 125 g
- masło 125 g
- jajka 4
- cukier 100 g
- mąka pszenna 60 g
Dodatkowo:
- masa krówkowa 1 puszka (400g)
- banany 2-3
- śmietana 30% 250 ml
- mascarpone 250 g
- cukier puder 3 łyżki
- kakao do posypania
Wykonanie
- Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia.
- Jajka z cukrem ubijamy do białości. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę i ostudzoną czekoladę z masłem. Szpatułką, delikatnie łączymy wszystkie składniki.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 17-20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
- Na wystudzonym spodzie rozsmarowujemy masę krówkową i układamy pokrojone w plasterki (o grubości ok. 1-2cm) banany. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem puderm. Pod koniec dodajemy serek mascarpone i dokładnie łączymy. Krem rozsmarowujemy na bananach i posypujemy kakao.Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, dlatego polecam schłodzenie go przez min. 2 godziny przed podaniem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: