Biszkoptowe ciasto z rabarbarem to doskonała propozycja wykorzystania tego sezonowego warzywa (tak, warzywa!) To ciasto jest bardzo proste, pyszne, puszyste i idealnie słodkie. Doskonałe ze szklanką mleka, kawy lub kakao :)
Biszkoptowe ciasto z rabarbarem - przepis
Biszkoptowe ciasto z rabarbarem to doskonała propozycja wykorzystania tego sezonowego warzywa. Ciasto jest bardzo pyszne, puszyste i idealnie słodkie.
Składniki:
Rabarbar:
- rabarbar 500 g
- cukier 3 łyżki
- budyń śmietankowy 2 łyżki
Ciasto:
- jajka 4
- cukier 180 g
- mąka pszenna 200 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Dodatkowo:
- cukier brązowy 2 łyżki
Wykonanie
- Rabarbar kroimy w niewielkie kawałki i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy.Jajka ubijamy solidnie z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki.Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układamy odsączony rabarbar i posypujemy brązowym cukrem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: