Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Biszkoptowe ciasto z rabarbarem

Biszkoptowe ciasto z rabarbarem

Biszkoptowe ciasto z rabarbarem to doskonała propozycja wykorzystania tego sezonowego warzywa. Ciasto jest bardzo pyszne, puszyste i idealnie słodkie.
Ilość
0

Biszkoptowe ciasto z rabarbarem to doskonała propozycja wykorzystania tego sezonowego warzywa (tak, warzywa!) To ciasto jest bardzo proste, pyszne, puszyste i idealnie słodkie. Doskonałe ze szklanką mleka, kawy lub kakao :)

 

 

 

Biszkoptowe ciasto z rabarbarem - przepis

Biszkoptowe ciasto z rabarbarem to doskonała propozycja wykorzystania tego sezonowego warzywa. Ciasto jest bardzo pyszne, puszyste i idealnie słodkie.
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania/pieczenia 45 minutes
Całkowity czas 1 hour 5 minutes

Składniki:

Rabarbar:

  • rabarbar 500 g
  • cukier 3 łyżki
  • budyń śmietankowy 2 łyżki

Ciasto:

  • jajka 4
  • cukier 180 g
  • mąka pszenna 200 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • cukier brązowy 2 łyżki

Wykonanie

  • Rabarbar kroimy w niewielkie kawałki i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy.Jajka ubijamy solidnie z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki.Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układamy odsączony rabarbar i posypujemy brązowym cukrem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      rabarbar

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!