Doskonała domowa bruschetta zapieczona z oliwą i natarta czosnkiem, podana z grillowanymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi i idealnym jajkiem sadzonym z wciąż płynnym żółtkiem. Doskonała sezonowa przekąska, kolacja czy drugie śniadanie.
Bruschetta z grillowanymi szparagami, pomidorkami i jakiem sadzonym
Doskonała domowa bruschetta zapieczona z oliwą i natarta czosnkiem, podana z grillowanymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi i idealnym jajkiem sadzonym z wciąż płynnym żółtkiem. Doskonała sezonowa przekąska, kolacja czy drugie śniadanie.
Składniki:
- kromki ulubione pieczywo 4
- oliwa
- duży ząbek czosnek 1
- opcjonalnie mozzarella 120 g
- pęczka szparagi zielone ½
- duże garści przekrojonych pomidorki koktajlowe 2-3
- sztuki jajka 3-4
- sól pieprz
- kilka listków opcjonalnie bazylia świeża
Wykonanie
- Pieczywo skrapiamy oliwą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 5 minut. Po tym czasie grzanki doładnie nacieramy ząbkiem czosnku, posypujemy porwaną na mniejsze kawałki mozzarellą i ponowanie zapiekamy do czasu rozpuszczenia sera.
- W tym czasie pozbawione zdrewniałych końcówek i ówcześnie podgotowane (ok. 3-4 minut) szparagi grillujemy wraz z pomidorkami na patelni grillowej. Na osobnej patelni z odrobiną oleju rozbijamy delikatnie jajka i smażymy je przez kilka minut, do czasu aż białko się zetnie.
- Pomidorki, szparagi i jajko sadzone wykładamy na przypieczone pieczywo. Posypujemy świeżą bazylią. Podajemy natychmiast.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: