Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Wegetariańskie burgery z ryżu i fasoli

Wegetariańskie burgery z ryżu i fasoli

Wegetariańskie burgery z ryżu i fasoli, podane w domowej bułce razem z klasycznymi dodatkami. Połączenie, które zasmakuje nawet mięsożercom!
Ilość
0

Burgery bez mięsa? Ale jak to? Czy to w ogóle możliwe? Te pytania z pewnością zadają sobie wszyscy mięsożercy po natknięciu na, taki jak ten, przepis na burgery z ryżu i fasoli. Jako osoba, która bardzo lubi mięso odpowiadam i zapewniam, że jak najbardziej! Jest to możliwe i mało tego, takie burgery smakują bardzo dobrze! “Kotleciki” przygotowane na bazie ryżu i fasoli, bardzo ciekawie doprawione papryką i kuminem doskonale komponują się z hamburgerową bułką i składnikami, które najczęściej możemy znaleźć w burgerze: ogórkiem kiszonym, pomidorem, cebulką. W formie sosu śmiało możecie wykorzystać tutaj ketchup lub musztardę, ale bardzo dobrze sprawdzi się również sos czosnkowy lub jogurtowy z nutą oregano. Ser żółty możecie z powodzeniem zamienić na mozzarellę lub fetę. W każdej kompozycji dodatków te burgery z ryżu i fasoli będą smakować świetnie i zasmakują wszystkim, nawet zatwardziałym mięsożercom!

Wegetariańskie burgery z ryżu i fasoli - przepis

Burgery z czarnego ryżu, podane w domowej bułce razem z klasycznymi dodatkami. Połączenie kuchni fusion, z tradycyjnym akcentem.
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania/pieczenia 10 minutes
Całkowity czas 40 minutes

Składniki:

  • 4
  • ryż brązowy ugotowany 150 g
  • ryż czarny ugotowany 150 g
  • bułka tarta 140 g
  • cebula 1 większa
  • fasola czarna 200 g z puszki
  • kukurydza opcjonalnie 1/2 puszki
  • papryka ostra duża szczypta
  • papryka wędzona duża szczypta
  • kumin duża szczypta
  • cukier kokosowy szczypta
  • BBQ 3-4 łyżki sos
  • olej 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku

Dodatki: Sałata, pomidor, ser żółty, ogórek kiszony, sos jogurtowy, majonez.

    Wykonanie

    • Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy.
    • W misce mieszamy ugotowany ryż czarny, brązowy i fasolę. Składniki dokładnie rozgniatamy (np. tłuczkiem do ziemniaków). Dodajemy podsmażoną cebulkę, bułkę tartą (lub orzechy z bułką tartą), cukier , olej, sos BBQ i wszystkie przyprawy.
    • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Formujemy zgrabne kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni lub na grillu.
    • Bułki przekrawamy i opiekamy z obu stron. Podajemy z przgotowanymi kotlecikami i dowolnymi dodatkami.

    Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomym

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy:

        Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!