Burgery wieprzowe w meksykańskim stylu to coś co wpadło mi ostatnio do głowy przypadkiem, a okazało się absolutną petardą! Niewiarygodnie pyszne połączenie puszystej domowe bułki hamburgerowej, aromatycznego mięsa z warzywami z meksykańską nutą i dodatków wraz z sosem czosnkowym. Obłęd!
Burgery wieprzowe w meksykańskim stylu
Burgery wieprzowe w meksykańskim stylu to coś co wpadło mi ostatnio do głowy przypadkiem, a okazało się absolutną petardą! Niewiarygodnie pyszne połączenie puszystej domowe bułki hamburgerowej, aromatycznego mięsa z warzywami z meksykańską nutą i dodatków wraz z sosem czosnkowym. Obłęd!
Składniki:
Puszyste bułki hamburgerowe
- mąka pszenna 520 g
- opakowania drożdże suszone 1,5
- łyżeczki sól 3/4
- i 1/4 łyżki cukier 1
- g roztopionego masło 110
- jajka 2
Meksykańska wieprzowina z warzywami
- mięso mielone wieprzowe 500 g
- cebula 1
- ząbki czosnek 2
- u mnie zielona papryka 1,
- puszka kukurydza 1
- puszka fasola czerwona 1
- ok. 400g passata pomidorowa
- duża szczypta papryka słodka
- duża szczypta papryka ostra
- szczypta tymianek
- szczypta oregano
- mała szczypta cynamon
- łyżka sos Worcestershire 1
- łyżeczka sos sojowy 1
- sól pieprz
Dodatkowo:
- liści sałata 10
- dużych plastrów ser żółty 10
- niewielkich korniszony 5-6
- majonez
sos czosnkowy
- dużych łyżek majonez 5
- ząbki czosnek 1-2
- większa szyczpta papryka ostra
- szczypta oregano
- szczypta opcjonalnie cukier
- sól pieprz
Wykonanie
Bułki hamburgerowe:
- Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suszone drożdże, cukier i sól. Mieszamy. Dolewamy wodę, dodajemy masło i jajko. Całość dokładnie wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Odkładamy do wysmarowanej oliwą miseczki i pozostawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na 6 równych części i formujemy z nich kulki. Kulki rozwałkowujemy, tak by miały podobną średnicę (ok. 10cm). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką na kolejne 30 minut. Wyrośnięte smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy sezamem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem (200 stopni bez) przez około 10-15 minut na złoty kolor.
Meksykańska wieprzowina z warzywami:
- Na patelni, na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę przez kilka minut. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy do czasu aż lekko zbrązowieje. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną fasolę, kukurydzę oraz passatę pomidorową. Podsmażamy przez 10 minut. Doprawiamy wszystkimi przyprawami wraz z przeciśniętym czosnkiem. Pod przykryciem gotujemy ok. 7-10 minut.
Sos czosnkowy:
- W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu.
Burgery:
- Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy przez kilka minut w piekarniku. Smarujemy majonezem, układamy liście sałaty, mięso z warzywami, ser i korniszony. Polewamy sosem czosnkowym i przykrywamy.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: