Burgery wołowe z panierowanym serem i sosem chili – doskonały przepis na jeszcze doskonalszego w smaku burgera.
Burgery wołowe z panierowanym serem i sosem chili
Burgery wołowe z panierowanym serem i sosem chili - domowa bułka, soczysta wołowina i panierowany camembert. Zobacz przepis!
Składniki:
- z tego przepisu: przepisu bułki hamburgerowe 4
- mięso mielone wołowe 500 g
- szklanki woda 1/4
- łyżki posiekanej (opcjonalnie) natka pietruszki 3
- sól
- łyżeczka pieprz 1
Panierowany camembert:
- sztuki okrągły camembert 2
- większe jajko 1
- do obtoczenia bułka tarta
- do smaku sól pieprz
Dodatkowo:
- kilka liści sałata rzymska
- średniej wielkości pomidory 2
- kilka sztuk pokrojone w cienkie plasterki ogórek kiszony
- posiekana w cienkie prążki cebula 1,
Słodko-ostry sos hamburgerowy:
- łyżek ketchup 10
- łyżki musztara 1-2
- łyżki sos chili słodko-ostry 3-4
Wykonanie
- Bułki przygotowujemy według przepisu.
- Mięso wołowe mielimy. Przekładamy do miski. Dodajemy wodę, natkę pietruszki i pieprz. Wyrabiamy dokładnie przez dłuższą chwilę. Formujemy 4 kotlety większe od średnicy naszych bułek. Tuż przed smażeniem solimy intensywnie tę stronę, na której mięso będzie się smażyć. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) z każdej strony przez 2 - 2,5 minuty. Przed odwróceniem na drugą stronę, mięso solimy.
- Ser camembert przekrawamy na 2 części. Jajko rozbijamy z solą i pieprzem. Ser panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron.
- W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu.
- Przekrojone bułki opiekamy na suchej patelni. Układamy sałatę, ser, mięso, pokrojone w plastry pomidory, ogórki i cebulę. Polewamy sosem i podajemy.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: