Chilli con carne, czyli doskonała potrawa z mielonego mięsa, czerwonej fasoli i pomidorów. Niezwykle aromatyczna dzięki doprawieniu papryką ostrą, charakterystycznym kuminem i majerankiem. Moim tajemniczym składnikiem, który zdecydowanie Wam polecam jest czekolada deserowa. Jedna lub dwie kostki dorzucone pod koniec gotowania fantastycznie podbiją smak dania :)
Chili con carne - przepis
Chilli con carne, czyli doskonała potrawa z mielonego mięsa, czerwonej fasoli i pomidorów. Niezwykle aromatyczna i sycąca. Wypróbuj przepis z Cookuj.pl!
Składniki:
- szalotka 2
- papryka (u mine 1/2 papryki żółtej i czerwonej) 1
- czosnek 2-3 małe ząbki
- papryka ostra 3/4 łyżeczki
- papryka słodka 1 łyżeczka
- kumin 1/2 łyżeczki
- mięso mielone wołowe 400 g
- pomidory 1 puszka
- passata pomidorowa 2/3 szklanki
- kukurydza 1/2 puszki
- fasola czerwona 1 puszka
- majeranek szczypta
- cukier szczypta
- sól szczypta
- czekolada gorzka 1-2 kostki
Do podania: biały ryż, makaron, naleśniki, tortilla
Wykonanie
- Drobno posiekaną cebulkę i czosnek podsmażamy przez 3-4 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy: paprykę ostrą, słodką i kumin.Na oddzielnej patelni, na łyżce oliwy podsmażamy mięso.
- Lekko brązowe mięso dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową i szklankę wody (lub bulionu). Całość gotujemy na wolnym ogniu do odparowania (ok. 15 minut). Dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę. Przyprawiamy solą, cukrem i majerankiem. Dodajemy czekoladę deserową. Gotujemy przez 10 minut i podajemy z ulubionym dodatkiem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: