Ciastka francuskie z jabłkami – pysznie i bardzo proste w przygotowaniu. Doskonałe na każdą okazję!
Ciastka francuskie z jabłkami
Ciastka francuskie z jabłkami - pysznie i bardzo proste w przygotowaniu. Doskonałe na każdą okazję!
Składniki:
- arkusz ciasto francuskie 1
- więsze jabłka 2
- duże szczypty cukier 2
- szczypta cynamon
- szczypta mąka ziemniaczana
- jajko 1
- łyżeczka woda 1
- do posypania* cukier kokosowy
* Można zastąpić zwykłym
Wykonanie
- Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 16 kwadratów.
- Jabłka obieramy i drobno kroimy lub ścieramy na tarce. Umieszczamy je w garnuszku (z łyżką wody) i na wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
- Masę jabłkową układamy na 8 częściach ciasta francuskiego. Pozostałe osiem kawałków ciasta układamy na wierzchu i dokładnie zlepiamy. Nacinamy delikatnie nożem.
- Jajko roztrzepujemy z wodą i smarujemy nim każde ciastko. Każde ciasto oprószamy również niewielką szczyptą cukru.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 12-15 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: