ruskawki już powoli znikają, dlatego póki jeszcze można je kupić przygotujcie to pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką!
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Szukasz prostego przepisu na klasyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką? Wypróbuj tę sprawdzoną wielokrotnie recepturę, która nigdy Cię nie zawiedzie!
Składniki:
Ciasto:
- szklanka mleko 1
- drożdże świeże 50 g
- roztopionego, ostudzonego masło 100 g
- cukier 100 g
- łyżka cukier z wanilią 1
- duże jajka 2
- mąka pszenna 500 g
- ok. 500g truskawki
Kruszonka:
- mąka pszenna 100 g
- cukier 60 g
- zimne masło 60 g
Wykonanie
- W misce mieszamy ze sobą cukier, cukier z wanilią, ciepłe (ale nie gorące) mleko, roztopione masło i pokruszone drożdże. Odstawiamy a 5 minut. Następnie dodajemy jajka i przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto (ciasto jest dosyć rzadkie) Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
- W tym czasie truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekrawamy na połówki.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie uderzamy pięścią i przekładamy równomiernie do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Gdyby ciasto ciężko było wyrównać (kleiłoby się przy tym zbytnio) - wystarczy delikatnie zmoczyć szpatułkę w zimnej wodzie. Na wierzchu ciasta - delikatnie dociskając - układamy truskawki.
- Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i dokładnie rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut do tzw. "suchego patyczka".
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: