Ciasto marchewkowo-dyniowe – doskonały pomysł na jesienne ciasto, które przygotujecie naprawdę szybko!
Ciasto marchewkowo-dyniowe
Składniki:
- ok. 260g mąka pszenna
- ok. 350g brązowy lub biały cukier
- łyżki cukier z wanilią 2
- łyżeczki proszek do pieczenia 2
- płaskie łyżeczki cynamon 1-2
- sztuki jajka 4
- ok 290ml olej
- sztuki marchew 3-4
- dynia 200 g
- g posiekanych orzechy włoskie 100
- rodzynki 50 g
Dodatkowo:
- śmietana 30% 200 ml
- łyżki cukier puder 2
- g posiekanych orzechy włoskie 50
Wykonanie
- W misce ubijamy ze sobą jajka z cukrem do białości. Dodajemy olej mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia.
- Marchew i dynie kroimy na bardzo małe kawałki i umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One stop H-AI o grubym sicie i manetce ustawionym w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Do muffinowej masy dodajemy wyciśnięty sok i pozostałą pulpę. Dorzucamy orzechy i rodzynki. Dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowaną masę wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 35-45 minut.
- W międzyczasie śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Gotową wykładamy na całkowicie wystudzone ciasto i dekorujemy pozostałymi orzechami oraz ewentualnie świeżą marchewką.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: