Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami to jeden z najłatwiejszych deserów z tymi sezonowymi owocami. Błyskawiczne i bardzo tanie w przygotowaniu.
Ilość
0

Ciasto ucierane ze śliwkami to jeden z najłatwiejszych deserów z tymi sezonowymi owocami. Błyskawiczne i bardzo tanie w przygotowaniu. Idealne w duecie z herbatą, kawą, mlekiem czy kakao.

 

 

Ciasto ucierane ze śliwkami

Czas przygotowania 40 minutes
Całkowity czas 40 minutes

Składniki:

  • sztuk jajka 5
  • ok. 220g cukier
  • łyżki cukier z wanilią 2
  • łyżeczka skórka z cytryny 1
  • olej 160 ml
  • mąka pszenna 380 g
  • łyżeczki proszek do pieczenia 2
  • śliwki 600 g
  • łyżki w zależności od słodkości śliwek cukier 2-3
  • do posypania cukier puder

Wykonanie

  • Jajka z cukrem i cukrem z wanilią umieść w misce. Ubijaj przez kilka minut do czasu aż staną się puszyste i niemal białe. Następnie bardzo powoli dolej olej (stale ubijając na wolnych obrotach). Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj skórkę cytrynową. Wymieszaj delikatnie składniki szpatułką.
  • Gotowe ciasto wylej do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.
  • Śliwki pozbaw pestek i pokrój w ósemki. Wymieszaj w misce z cukrem i wyłóż na wierzchu ciasta.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym 180 stopni przez około 40 minut.

 

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!