Crumble ze śliwkami – doskonały, błyskawiczny deser, który przypadnie do gustu absolutnie każdemu. Owoce i chrupiąca kruszonka – połączenie idealne.
Crumble ze śliwkami
Składniki:
Kruszonka:
- mąka pszenna 100 g
- łyżki płatki owsiane 3-4
- masło 50 g
- cukier 70 g
Dodatkowo:
- ok. 500g śliwki
- łyżki cukier 2-3
- z 1/2 pomarańczy sok z pomarańczy
- łyżeczka cukier z wanilią 1
Wykonanie
- Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Umieszczamy w misce. Dodajemy cukier, cukier z wanilią oraz sok pomarańczowy. Dokładnie mieszamy.
- Mąkę, płatki owsiane, masło oraz cukier umieszczamy na stolnicy. Składniki "szczypiemy" łącząc wszystkie składniki i tworząc kruszonkę.
- Owoce umieszczamy w kokilkach i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut.
- Crumble podajemy natychmiast. Polecam wzbogacenie go dodatkowo o gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: