Cynamonowo-jabłkowe babeczki to propozycja, bez której nie możecie obejść się tej jesieni! Rewelacyjne muffiny, które zawsze się udają!
Babeczki z tego przepisu wychodzą wręcz idealne – wilgotne, doskonale pachnące cynamonem i zaopatrzone w dużą ilość pysznych jabłek. Jeśli pod ręką akurat nie macie jabłek lub chcecie pokusić się o lekkie urozmaicenie tego przepisu, jabłka z powodzeniem możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami, takimi jak gruszki czy truskawki. Absolutnie bezkonkurencyjne ze szklanką zimnego mleka lub kakao. Idealna przekąska na jesienne wieczory, którą przyrządzicie błyskawicznie!
Cynamonowo-jabłkowe babeczki
Składniki:
Muffiny:
- duże jabłka 2
- mąka pszenna 140 g
- mąka razowa 120 g
- łyżeczki proszek do pieczenia 2
- łyżeczki soda oczyszczona 1/2
- łyżeczka cynamon 1
- łyżka cukier wanilinowy 1
- mielonych orzechy laskowe 80 g
- sztuka jajka 1
- cukier brązowy 150 g
- olej 100 ml
- maślanka 300 ml
Lukier:
- szklanki cukier puder 2/3
- kilka kropel sok z cytryny
Wykonanie
- Przygotowanie babeczek zaczynamy od przygotowania mokrych składników. Olej mieszamy z maślanką, jajkiem, cukrem trzcinowym i wanilinowym. Dodajemy cynamon i mieszamy. Teraz dosypujemy przesianą mąkę zwykłą, razową. proszek do pieczenia, sodę i zmielone orzechy. Bardzo dokładnie łączymy całość.
- Jabłka kroimy w małą kostkę, dorzucamy do ciasta. Mieszamy. Przygotowujemy foremki do muffin i nakładamy do nich ciasto (najlepiej jedną łyżką nabrać ciasto, a drugą zgarniać nadmiar).
- Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem polewamy babeczki po wystudzeniu.