Czekoladowe ciastko na ciepło to doskonały sposób na prosty, niewymagający i niemal błyskawiczny deser dla fanów czekolady. Najlepiej smakuje tuż po upieczeniu podany z lodami, jogurtem lub bitą śmietaną oraz świeżymi owocami lub skórką z cytryny, która nada ciastku aromatu. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by ciastko spędziło w piecu nieco mniej czasu, co pozwoli Wam uzyskać pyszne molten lava cakes, na które przepis już kiedyś pojawił się na blogu :)
Czekoladowe ciastko na ciepło - przepis
Czekoladowe ciastko na ciepło to doskonały sposób na prosty, niewymagający i niemal błyskawiczny deser dla fanów czekolady. Wypróbuj przepis z Cookuj.pl!
Składniki:
- czekolada gorzka 120 g
- masło 120 g
- jajka 2
- żółtka 2
- mąka pszenna 6 łyżek
- cukier 180 g
Propozycje podania: lody, jogurt, bita śmietana, świeże owoce, cukier puder, skórka otarta z cytryny/pomarańczy.
Wykonanie
- Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostudzenia. Dodajemy całe jajka i żółtka. Dokładnie mieszamy. Dosypujemy przesianą mąkę i cukier. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.Kokilki smarujemy roztopionym tłuszczem (np. masłem lub olejem kokosowym). Ciasto równomiernie rozdzielamy pomiędzy foremki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10-12 minut. Podajemy z wybranymi dodatkami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: