Czekoladowe ciasto z burakami to dosyć niekonwencjonalny pomysł na wykorzystanie tych czerwonych warzyw, jednak naprawdę warto go wypróbować! Buraki doskonale sprawdzają się w wypiekach tego typu, bo sprawiają one, że ciasta nie wysychają i z każdym upływającym dniem smakują tak samo dobrze. To czekoladowe ciasto z burakami możecie podać w wersji saute, ale także polane roztopioną czekoladą, bitą śmietaną czy lukrem.
Czekoladowe ciasto z burakami
Składniki:
- sztuk jajka 5
- polecam użycie deserowej czekolada 200 g
- szklanka cukier 1
- łyżki można zastąpić ekstraktem waniliowym cukier z wanilią 2-3
- szklanki mąka pszenna 1,5
- łyżeczka proszek do pieczenia 1
- łyżeczki soda oczyszczona 1/2
- szklanki olej 3/4
- buraki ok. 220g buraki 2-3
- szczypta sól
Wykonanie
- Czekoladę dzielimy mniejsze części i umieszczamy w niewielkim naczyniu. Naczynie umieszczamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą i czekoladę roztapiamy na parze. Odstawiamy do ostudzenia.
- Jajka umieszczamy w misce z cukrem i ubijamy do uzyskania jasnej, puszystej masy.
- Do ubitych jajek stopniowo, cały czas delikatnie mieszając, dodajemy olej.
- Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie mieszamy do połączenia. Dodajemy także starte buraki i roztopioną czekoladę. Łączymy wszystkie składniki.
- Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem, polewamy czekoladą lub dekorujemy bitą śmietaną.
Przepis pochodzi ze strony Ilovebake.pl.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: