Czekoladowe muffiny z gruszką, czyli fenomenalny deser, który przygotujecie w mgnieniu oka! Idealna jesienna propozycja uwielbiana przez dzieci i dorosłych!
Nie wiem jak Wy, ale ja zdecydowanie uwielbiam muffiny – są niezwykle uniwersalne i chyba nigdy mi się nie znudzą. Prostota ich przygotowania zawsze przemawia za nimi w chwili, gdy mam ochotę na coś słodkiego, a niekoniecznie mam chęci na przygotowanie czegoś bardziej skomplikowanego. Teoretycznie muffiny przyrządzać powinno się w dwóch miskach. W jednej miesza się składniki suche, w drugiej mokre. Następnie zawartość obu misek łączy się. Ja (może nieco z lenistwa? :)) uważam, że zabieg ten jest zbędny, bo przecież wszystko przygotować można prościej, w jednej misce. Dodatek gruszki w połączeniu z czekoladowym ciastem sprawdza się fenomenalnie. Wypróbujcie te babeczki koniecznie!
Czekoladowe muffiny z gruszką
Składniki:
- mąka pszenna 200 g
- łyżeczki proszek do pieczenia 2
- łyżeczki soda 1/4
- łyżeczki cynamon 1/4
- łyżki kakao 3
- jajko 1
- cukier brązowy 175 g
- olej 100 ml
- maślanka 125 ml
- większe gruszki 2
Dodatkowo:
- czekolada mleczna 60 g
- czekolada gorzka 40 g
- łyżek mleko 4-5
Wykonanie
- W misce mieszamy ze sobą jajko, cukier, olej i maślankę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao. Wszystkie składniki dokładanie łączymy.
- Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy.
- Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut (do suchego patyczka).