Deser z mandarynkowym curdem i bitą śmietaną – pyszny pomysł na coś słodkiego, co przygotujecie naprawdę szybko z wykorzystaniem sezonowych mandarynek. Pychota!
Cóż może być lepszego od pysznego kremu mandarynkowego podanego w towarzystwie ciastek, dodatkowej warstwy świeżych mandarynek i bitej śmietany? Chyba tylko informacja, że deser ten jest banalny w wykonaniu i przygotujecie go naprawdę błyskawicznie! :) Zdecydowanie warty wypróbowania!
Deser z mandarynkowym curdem i bitą śmietaną
Deser z mandarynkowym curdem i bitą śmietaną - pyszny pomysł na coś słodkiego, co przygotujecie naprawdę szybko z wykorzystaniem sezonowych mandarynek. Pychota!
Składniki:
Mandarynkowy curd
- większe mandarynki 3
- cytryna 1
- jajka 3
- ok. 160g cukier
- ok. 80g masło
Dodatkowo
- ok. 100g pokruszonych można zastąpić biszkoptami herbatniki
- ok. 300g w wersji fit można zastąpić jogurtem bita śmietana
- łyżeczka cukier puder 1
- podzielone na mniejsze części mandarynki 3-4,
Wykonanie
- W garnuszku mieszamy jajka z cukrem. Dodajemy wyciśnięty sok i skórkę otartą z cytryny oraz mandarynek. Cały czas mieszając umieszczamy garnek na niewielkim ogniu. Po minucie dorzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło i gotujemy curd do czasu aż zgęstnieje i przybierze konsystencję budyniu. Gotowy curd odcedzamy przy pomocy sitka i odstawiamy do ostudzenia.
- Bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na sztywno. Herbatniki lub biszkopty rozdrabniamy.
- W szklance, słoiczku lub dowolnym innym naczyniu układamy warstwowo: bitą śmietanę, mandarynkowy curd, mandarynki oraz herbatniki aż do czasu wyczerpania wszystkich składników.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: