Deser z malinowym coulis, czyli pyszna dawka słodkości, którą jesteście w stanie przygotować w mniej niż 30 minut. Warto wspomnieć również, że deser ten jest niezwykle prosty, przez co nikt nie powinien mieć z jego przygotowaniem trudności. W dowolny sposób możecie także deser ten modyfikować, np. dodając na spód pokruszone ciastka owsiane czy herbatniki lub przekładając deser warstwowo: dwoma łyżkami kremu i łyżką coulis :)

Deser z malinowym coulis
Składniki:
Malinowe coulis
- maliny 300 g
- ok. 2-3 łyżki cukier
- z 1/2 pomarańczy sok z pomarańczy
- Dodatkowo:
- ok. 400ml śmietana 30%
- mascarpone 200 g
- łyżki cukier 2-3
Opcjonalnie: pokruszone ciastka owsiane lub herbatniki
Wykonanie
- Maliny umieszczamy w wyciskarce Hurom One Stop H-AI o grubszym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Sok umieszczamy w garnuszku lub na patelni, dodajemy cukier, sok z pomarańczy i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok. 2-3 minuty i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Śmietanę umieszczamy w misce razem z mascarpone i cukrem. Całość dokładnie ubijamy do czasu uzyskania gęstego kremu. Do sztywnego kremu dodajemy 3-4 łyżki przygotowanego coulis i całość mieszamy.
- Krem wykładamy do szklanek lub kokilek (jeśli używamy, ówcześnie możemy wyłożyć pokruszone ciastka na spód naczyń), a następnie wykładamy grubszą warstwę malinowego coulis (kilka łyżek). Tak przygotowany deser odstawiamy do przegryzienia na min. 2 godziny do lodówki.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: