Domowa galaretka mandarynkowa z kaki to bardzo prosty i ciekawy pomysł na smakowity (i zdrowy) deser. Przygotowanie domowej galaretki jest banalnie proste i zajmuje tylko kilkanaście minut, a smakuje świetnie i ciężko równać ją z jej sklepową wersją. Do przygotowania domowych galaretek niezbędny jest sok owocowy. Polecam Wam użycie soku świeżo wyciskanego, który jest zdecydowanie lepszy i galaretka przygotowana na takim soku będzie smakować najlepiej! Galaretki proponuję podać z jogurtem naturalnym, bitą śmietaną, tartą czekoladą lub w wersji bez jakichkolwiek dodatków :)
Domowa galaretka mandarynkowa z kaki - przepis
Składniki:
- mandarynki dojrzałe 4-5
- owoc kaki 1
- cukier brązowy 1 łyżka*
- żelatyna 4 łyżeczki
- zimna woda 4 łyżki
Dodatkowo: jogurt naturalny, bita śmietana, tarta czekolada...
* Ilość cukru zależy od słodkości owoców. W razie potrzeby możecie dodać go nieco więcej lub całkowicie z niego zrezygnować.
Wykonanie
- Kaki i mandarynki obieramy. Kroimy w mniejsze części i stopniowo umieszczamy je w wyciskarce z manetką ustawioną w pozycji zamkniętej.
- Żelatynę mieszamy z zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia.
- Wyciśnięty sok przewalamy do niewielkiego garnka. Dodajemy cukier i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu sok zdejmujemy z ognia.
- Do gorącego soku dodajemy napęczniałą żelatynę i energicznie mieszamy całość do dokładnego rozpuszczenia. Sok przelewamy do niewielkich, wcześniej przygotowanych foremek (lub kokilek) i odstawiamy do stężenia.
- Galaretki podajemy z jogurtem naturalnych, bitą śmietaną, startą czekoladą lub w wersji bez dodatków.