Granola z suszonymi owocami i orzechami pomoże Wam w pełni rozpocząć dzień. Idealnie chrupiąca, pyszna i pożywna.
Aktualnie na rynku zakupić możecie wiele rodzajów granoli różnych marek. Zdecydowanie jednak nic nie może się równać tej domowej, wykonywanej w pełni samodzielnie, z pełnym ziarnem, dużą ilością suszonych owoców, zdrowym olejem kokosowym i słodzonej naturalnym miodem a nie sztucznym zamiennikiem.
Taką domową granolę przygotowujecie raz na jakiś czas, a cieszycie się zajadając ją przynajmniej przez kilka dni. Świetnym pomysłem jest przygotowanie granoli w weekend, co pozwoli Wam zajadać się nią przez cały tydzień.
Granolę spożywa się najczęściej na śniadanie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by zjeść ją także o każdej innej porze, szczególnie że podać ja możecie na wiele sposobów. Najpopularniejszymi są mleko, jogurt naturalny czy jogurt owocowy. Ja osobiście bardzo lubię wzbogacić takie śniadanie również o świeże owoce, np. banany.
Domowa granola z suszonymi owocami i orzechami
Składniki:
- płatki owsiane 250 g
- ok. 70g ziarna słonecznika
- ok. 70g sezam
- ok. 50g opcjonalnie siemie lniane
- łyżek ok. 150g miód 6-7
- szklanki ok. 60g cukier 1/4
- łyżeczki cynamon 1,5
- duża szczypta imbir
- g posiekanych orzechy włoskie 100
- pełne łyżki olej kokosowy 2-3
- ok. 150g opcjonalnie rodzynki
- ok. 70g suszone morele
- ok. 70g suszona żurawina
Wykonanie
- W misce mieszamy ze sobą płatki owsiane, ziarna słonecznika, sezam, siemię lniane (opcjonalnie), cukier, roztopiony miód, olej kokosowy, przyprawy i posiekane orzechy. Składniki mieszamy do dokładnego połączenia.
- Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Granole wysypujemy równomiernie na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem, mieszając co jakiś czas, przez 30-40 minut (do ze złocenia).
- Suszone morele siekamy. Wystudzoną granolę mieszamy z suszonymi morelami, żurawiną i rodzynkami.
- Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.