Domowe bagietki z mozzarellą, pomidorami i rukolą – doskonały pomysł na pyszną kolację lub późne, leniwe śniadanie z lekkim, śródziemnomorskim akcentem. Niezwykle chrupiące bagietki, dobrej jakości oliwa, mozzarella, pomidory i garść rukoli. Nic więcej nie jest potrzebne! :)
Domowe bagietki z mozzarellą, pomidorami i rukolą
Niezwykle chrupiące bagietki, dobrej jakości oliwa, mozzarella, pomidory i garść rukoli. Nic więcej nie jest potrzebne! :)
Składniki:
Domowe bagietki:
- mąka pszenna 300 g
- u mnie mieszanka trzech mąk do wypieku chleba* mąka pełnoziarnista 150 g
- drożdże suszone 7 g
- łyżeczka sól 1
- łyżeczka cukier 1
- szklanka woda 1
- + łyżeczka wody do posmarowania żółtko 1
- do posypania opcjonalnie sezam
Dodatki
- ząbki opcjonalnie czosnek 1-2
- ok. 250g mozzarella
- sztuki najlepsze będę te mocno dojrzałe, np. malinowe pomidory 2-3
- większe garści rukola 3
- sól pieprz
- oliwa
* Można zastąpić mąką pszenną.
Wykonanie
Domowe bagietki:
- Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy cukier, sól i drożdże. Mieszamy. Dolewamy wodę. Dokładnie i stosunkowo dosyć długo (ok. kilku minut) wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - polecam użycie haka do wyrabiania ciasta. Przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość (około 35 - 40 minut). Po tym czasie ciasto raz jeszcze delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na 3 części i formujemy podłużny kształt bagietki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 5-10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i na jego spodzie ustawiamy naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wodą (spowoduje to, że bagietki będą chrupiące). Po wyrośnięciu nacinamy bagietki pod skosem. Smarujemy żółtkiem rozbełtanym z wodą i posypujemy sezamem. Pieczemy około 20 minut.
Całość:
- Upieczone i ostudzone bagietki przekrawamy na pół. Polewamy nieco oliwą, układamy pokrojoną w plastry mozzarellę i pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5-10 minut aż te równomiernie się przypieką i będą idealnie chrupiące. Gotowe wyciągamy z piekarnika, posypujemy rukolą i skrapiamy oliwą. Podajemy natychmiast.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: