Domowy sos pomidorowy z czosnkiem i ziołami – czyli moja propozycja na zamknięcie odrobiny lata na dłużej.
Domowy przecier pomidorowy z czosnkiem i ziołami
Składniki:
- pomidory 1,5 kg
- ok. 1/2 łyżki sól
- ok. 2/3 łyżki pieprz
- łyżeczki papryka słodka 1,5
- łyżeczki oregano 3/4
- ząbki drobno posiekanego czosnek 2-3
- łyżki opcjonalnie cukier 1/2
- kilka gałązek posiekanej bazylia świeża
Wykonanie
- Pomidory myjemy i przekrawamy na mniejsze części. Umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One Stop H-AI z grubym sitem i manetką ustawioną w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Wyciśnięty sok przelewamy do niewielkiego garnka i doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się soku dodajemy sól, pieprz, oregano, drobno posiekany czosnek i paprykę słodką. Mieszamy i gotujemy (mieszając co jakiś czas) przez około 30-40 minut do czasu aż sok zgęstnieje. Czas gotowania soku przekłada się na finalną gęstość przecieru, dlatego jeżeli chcemy uzyskać gęstszy przepis, pogotujmy sok nieco dłużej.
- Kiedy uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję soku, zdejmujemy go z ognia i dodajemy drobno posiekaną bazylię. Przelewamy do butelek lub słoików i mocno zakręcamy.
- Jeżeli przecier planujemy przechowywać dłużej niż kilka dni, np. na zimę, zmuszeni jesteśmy go zapasteryzować.
- W tym celu, w większym garnku umieszczamy nasze butelki lub słoiki, wypełniamy go wodą do 2/3 ich wysokości i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: