Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych owoców i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe!
Ilość
0

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką, czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku czy pobliskiej piekarni. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych owoców i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe! Wypróbujcie je koniecznie ze szklanką zimnego mleka, kakao, czy kawy – wtedy smakują najlepiej!

 

 

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Czas przygotowania 1 hour
Czas gotowania/pieczenia 20 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes

Składniki:

  • mąka pszenna 250 g
  • jajka 1
  • drożdże świeże 25 g
  • rozpuszczone, ostudzone masło 50 g
  • cukier 50 g
  • szklanki mleko 1/2

Kruszonka

  • mąka pszenna 60 g
  • masło 30 g
  • cukier 30 g

Dodatkowo:

  • truskawki 250 g
  • łyżki opcjonalnie cukier 2

Wykonanie

  • Drożdże skrusz do miski. Dosyp cukier i odstaw na 5 minut (mieszając kilka razy) by się rozpuściły. Dolej ciepłe (ale nie gorące!) mleko i dosyp 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj przesianą mąkę, jajka i zimne, roztopione masło. Wyrób gładkie ciasto i odstaw je (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na około 40 minut.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrób i rozwałkuj na grubość około 1 - 1,5 cm. Dość szeroką filiżanką, szklanką lub kubkiem wytnij kółka aż do wyrobienia całego ciasta. Przełóż drożdżówki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
  • Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociśnij środek każdej z nich tworząc wgłębienie. Truskawki pozbaw szypułek i umyj. Opcjonalnie wymieszaj z cukrem. Rozłóż owoce na drożdżówkach.
  • Masło przełóż na blat, dodaj cukier i mąkę. Składniki "rozkruszaj palcami" do połączenia i utworzenia się sypkiej kruszonki. Gotową kruszonką posyp drożdżówki.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C do zarumienienia (ok 20 minut).
  •  

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      morelesezonowe

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!