Dżem z borówek amerykańskich to fantastyczna propozycja na zamknięcie chociaż odrobiny lata w słoiku, by móc ponownie cieszyć się nim w okresie zimowym. Dżem ten doskonale sprawdza się do kanapek, ale jeszcze lepiej do gofrów czy naleśników.
Przepis na ten dżem z borówek amerykańskich pojawić miał się już początkiem sierpnia, jednak jego zdjęcie przepadło gdzieś wśród moich plików, co spowodowało, że dzielę się nim z Wami dopiero teraz. Liczę jednak, że wykorzystacie go wcześniej niż w przyszłym sezonie borówkowym :) Dżem ten jest bardzo uniwersalny. Fenomenalnie sprawdza się w ciastach (np. tym torciku z borówkami i kokosem) ale również jako dodatek do gofrów, wypełnienie naleśników czy niezastąpiony składnik najprostszej kanapki z twarożkiem i dżemem. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i wymaga zaledwie trzech składników. Dżem ten nie zawiera w składzie cukru żelującego. Wszystko za sprawą faktu, że borówki są bogate w naturalnie występujące pektyny.
Zobacz mój przepis na dżem z borówek amerykańskich:
Dżem z borówek amerykańskich
Składniki:
- borówki amerykańskie 1,5 kg
- cukier 350 g
- sok z cytryny 1-2 łyżki
Opcjonalnie:
- wanilia dla podkręcenia smaku dżemu ziarenka z jednej laski
Wykonanie
- Borówki umieszczamy w większym garnku z grubszym dnem i zasypujemy cukrem. Dodajemy sok z cytryny i mieszając co jakiś czas borówki podgrzewamy na większym ogniu. Gdy dżem zacznie się gotować zmniejszamy ogień i dżem gotujemy około 30-40 minut.
- Gotowy (gorący) dżem (powinien nieco odparować, jednak wciąż pozostaje płynny) przekładamy do słoików, zakręcamy i układamy je do góry dnem. W tej pozycji słoiki pozostawiamy aż do czasu całkowitego wystudzenia.
- Dżem ten nie wymaga pasteryzacji.