Jeśli poszukujecie inspiracji na wykorzystanie dyni, przybywam z czymś naprawdę smakowitym! Dżem dyniowo-pomarańczowy, czyli pomysł na zamknięcie dyni w słoiku, by cieszyć się nią także zimą. Tak naprawdę neutralność dyni sprawia, że dżem smakuje jakby był wykonany tylko z pomarańczy, jednak to właśnie dynia nadaje mu doskonałej konsystencji! Zresztą, co Wam będę mówił, po prostu musicie go spróbować!
Dżem dyniowo-pomarańczowy
Składniki:
- dynia 3 kg
- z 6 sztuk sok z pomarańczy
- z 2 pomarańczy skórka otarta z pomarańczy
- z 1-2 cytryn w zależności od preferencji sok z cytryny
- z 1/2 cytryny skórka otarta z cytryny
- opakowania żel-fix 3
- ok. 1 kg proponuję dodać najpierw nieco mniej, a później ewentualnie dosłodzić cukier
- łyżki cukier z wanilią 3
Wykonanie
- Dynię obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Umieszczamy w większym garnku i doprowadzamy do rozgotowania. Następnie dynię dokładnie miksujemy przy pomocy blendera. Dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy oraz cytryn. Dodajemy żel-fix i doprowadzamy do zagotowania. Kolejno dodajemy cukier oraz cukier z wanilią. Dżem gotujemy przez około 3 minuty, a następnie umieszczamy go w wyparzonych słoikach. Mocno zakręcamy i słoiki odwracamy do góry dnem. Słoiki w takiej pozycji pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: