Faszerowane mini cukinie są doskonałym pomysłem na ciekawy obiad, który przygotujecie naprawdę prosto. Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym, sosem pomidorowym i ryżem stanowi bardzo smaczne danie obiadowe dla całej rodziny.
Takie okrągłe, mini cukinie są warzywem, które niezwykle kojarzą mi się z Włochami. Będąc na wakacjach i przeciskając się pomiędzy tymi niezwykle charakterystycznymi i hałaśliwymi (jak to na prawdziwych włochów przystało) straganami, miałem wrażenie, że otaczały mnie one dosłonie z każdej strony (podobne jak mini bakłżany i mnóstwo innych cudownych dobroci). W Polce spotkałem je dopiero stosunkowo niedawno, ale kiedy już tylko pojawiły się w zasięgu mojego wzroku – decyzja odnośnie do zakupu była wręcz błyskawiczna. Zapewne zadacie sobie pytanie – czym tu się zachwycać? Przecież to tylko cukinia! Zgadzam się absolutnie, smakuje dokładnie tak samo jak każda inna, jednak uważam że w odróżnieniu od zwykłej cukini, te okrągłe niezwykle świetnie się prezentują i doskonale wyglądają już podane na talerzu!
Ta zapiekana cukinia faszerowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Przyrządzenie tego dania skupia się z reguły tylko na przygotowaniu farszu, a następnie nafaszerowaniu nim wydrążonych cukini i zapieczeniu w piekarniku do miękkości. Czas pieczenia zależy od wielkości użytych cukini i może się zdarzyć, że przekroczy wspomnianą w przepisie godzinę.
Zapiekana cukinia faszerowana w wersji mini
Składniki:
- cukinia okrągła 6
- szalotka 1 większa
- czosnek 2-3 ząbki
- mięso mielone wieprzowe 400 g
- passata pomidorowa 1 szklanka
- ryż ugotowany 1 szklanka
- oregano 1 duża szczypta
- posiekanej bazylia świeża posiekanej bazylia świeża 1 garść
- mozzarella startej 125 g
- g pokruszonego ser feta 50
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Cukinie dokładnie myjemy i odcinamy "kapelusze". Przy pomocy łyżki wydrążamy środek każdej cukinii.Na łyżce oliwy podsmażamy szalotkę i posiekane ząbki czosnku. Dorzucamy mięso mielone i smażymy do czasu, aż mięso nieco zbrązowieje.Dodajemy pokrojone drobno wydrążone środki cukinii i passatę pomidorową. Smażamy ok. 5 minut. Doprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem.Dodajemy ryż i startą mozzarellę. Przygotowanym farszem wypełniamy cukinie i przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 60 minut.*10 minut przed końcem pieczenia cukinie posypujemy serem feta.
Ta zapiekana cukinia faszerowana jest bardzo uniwersalna! Możecie użyć dowolnego rodzaju ryżu czy mięsa. Jeśli macie ochotę, ryż możecie zastąpić również kaszą, a mięso mielone, np. pokrojonym w większą kostkę kurczakiem czy indykiem. Z powodzeniem zamiast okrągłych mini cukini podobnie możecie nafaszerować również cukinię klasyczną, ale nie tylko – świetnie sprawdzi się tutaj również bakłażan czy kabaczek – zapewniam, że w każdej wersji ten przepis smakuje bardzo dobrze!